mezőberény

2019.03.07. 19:55

Lakások újultak meg a fiatalok helyben maradásáért

Jelképesen átadták a Mezőberény népesség-megtartó erejének erősítését szolgáló, a Város a Tiétek, a Város Értetek elnevezésű program keretében felújított lakásokat csütörtök délután. A projekt a fiatalok helyben maradását és hazatérést szolgálja.

Papp Gábor

Az önkormányzat 199 millió forintot nyert el az Esély Otthon pályázat kiírásán, és ennek az összegnek a segítségével hívták életre a már említett, a Város a Tiétek, a Város Értetek elnevezésű helyi programot.

Dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár a mezőberényi városháza dísztermében megtartott köszöntőjében kiemelte, rendkívül fontos, hogy minél több fiatal találja meg a boldogulását a szülőföldjén.

Az egyik megújult lakás. Képünkön Siklósi István, dr. Illés Boglárka, Tolnai Péter, a megyei közgyűlés alelnöke, Szekeres Józsefné alpolgármester, dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója és Dankó Béla

– Ahhoz, hogy a fiatalok családot alapíthassanak, egzisztenciális biztonság szükséges – hangsúlyozta. – Fontos, hogy legyen biztonságot nyújtó munkájuk és otthonuk. A helyettes államtitkár kitért arra, hogy amikor arról kérdezték a nemzedék tagjait, hogy melyek a legégetőbb problémák, amelyekkel szembesülnek, a munkanélküliséget nem említették. Mindezt egyébként az adatok is alátámasztják.

Szólt arról, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel eddig több mint 95 ezer családnak, 400 ezer embernek sikerült segíteni. A kormányzati intézkedések támogatják, hogy a fiatalok merjenek családot alapítani és szülőföldjükön maradni. Ezt a célt szolgálja az Esély Otthon program is, amelyre a 3000 és 20 ezer lélekszám közötti, öregedő korfájú települések önkormányzatai pályázhattak. Hatvanhat, minden formai követelménynek megfelelő pályázat született, és a 10 milliárd forintos keretet meg is emelték, hogy valamennyi önkormányzatot támogathassanak, melyek a fiatalok szülőföldön maradását segíteni kívánták ezen a módon.

Dr. Illés Boglárka hangsúlyozta, a pályázat komplex segítséget nyújt a fiataloknak. Foglalkoztatást elősegítő program, hiányszakmákban való elhelyezkedést segítő ösztöndíjak megteremtése egyaránt szerepel a lehetőségek között, ahogy a lakhatás biztosítása is: a felújított lakásokat legalább két éven keresztül ingyenesen vehetik igénybe a fiatalok.

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, a mezőberényi önkormányzat a program elindulása előtt közvélemény-kutatást végzett a helyi fiatalok körében arról, hogy mit tartanak a legfontosabbnak, és melyek a legégetőbb problémák számukra. Az eredmények megismerését követően a város konkrét célokat tűzött ki maga elé, amelyben a lakhatásra kérdésére – amit a nemzedék tagjai a leglényegesebbnek neveztek –, kiemelt hangsúlyt fektettek.

– Az önkormányzat otthont tud biztosítani olyan fiataloknak, akik itt képzelik el az életüket, a helyi közösség tagjai szeretnének lenni. A lehetőség ugródeszkát jelenthet számukra – húzta alá az országgyűlési képviselő.

Dankó Béla a vidék népességmegtartó erejének növelését, az élhető térség megteremtésének jelentőségét ugyancsak kiemelte beszédében.

Sokat tesznek a korosztályért

Siklósi István, Mezőberény polgármestere elmondta, az Esély Otthon programhoz kapcsolódó kutatásuk során a 35 év alatti fiatalok a lakhatást, a szabad idő eltöltését és a város kisugárzását jelölték meg a helyben maradás szempontjából legfontosabb tényezőnek. A kiíráson elnyert 199 millió forintból 73 millió forintot lakások felújítására, illetve eszközök beszerzésére fordítottak. A megújult, megszépült ingatlanokban egyebek mellett hűtőszekrény, mosógép, számítógép, tűzhely, mikrohullámú sütő is várja a fiatalokat. Helyi ösztönző támogatásokra, ösztöndíjakra 24 millió forintot, képzési programokra, rendezvényekre csaknem 70 millió forintot biztosítanak, de egyéb célok is megvalósulnak a projektben. A tizenhat lakást 18 és 35 év közötti fiatal párok, fiatalok vehetik igénybe.

Az egyik első kulcsokat Ráksiné Tímár Viktória (a fotón balról), párja, Ráksi Bence (jobbról) és kislányuk, Léna vette át Siklósi István polgármestertől és dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkártól. Az esemény a lakások megtekintését követően a Csemetékkel a csemetékért elnevezésű faültetéssel zárult. A projektnek ugyanis része egy nagyszabású fásítási program is, aminek keretében több száz fát ültettek, ültetnek el a városban.

Az önkormányzat egyébként önerőből tíz lakást is épít eladásra, illetve ugyanilyen módon várhatóan áprilisban elkezdődhet húsz önkormányzati bérlakás építése is. Valamennyi beruházás a fiatalok helyben maradását és az elszármazottak hazacsábítását is szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában