fotóalbum

2019.03.16. 06:55

Körösladány természeti szépségeit dolgozza fel

Körösladány és környéke természeti szépségeit mintegy kétszáz fotón bemutató albumom dolgozik Holóka Demeter Péter.

P. G.

A várost és a közeli területeket kiválóan ismerő természetjáró korábban már két könyvet is írt Erdők alján, vizek partján és Erdők, rétek, emlékek címmel, amelyben egyebek mellett emlékeit, élményeit is felidézi, felidézte. A kötetek sikert arattak, az ország valamennyi tájára eljutottak, a legtöbb példányt Tolnába és Zalába postázta.

Holóka Demeter Péter számos értékre hívta fel a figyelmet /Fotó: Imre György

– Miközben jártam a környéket, rengeteg fotót készítettem, különösen mióta a digitális technika létezik – árulta el megkeresésünkre Holóka Demeter Péter. A fényképekből egyébként kiállítás is nyílt már, de nem csak ez jelenti a sorozat különlegességét.

– A fotók megjelenítik az évszakok és a természet változásait, de természetesen azt is, hogy az emberi beavatkozás miként formálta a környéket – ecsetelte. – Volt olyan hely, ahol egykoron bányagödör feküdt, mára pedig benőtték a fák. A valamikori vasárnapi gát vagy a ladányi homokszedő már szinte alig vagy egyáltalán nem fellelhető, pedig a településen és környéken voltak, akik homokszedésből éltek. A térséget egykor vizek szabdalták, a vasárnapi gát pedig arra szolgált, hogy ne kelljen mégis óriásit kerülniük a tanyasiaknak. Néhány éve egyébként született egy könyv, Körösladány képekben címmel. Vágvölgyi Mihály munkája ugyanakkor inkább a belterületekre fókuszál, míg Holóka Demeter Péter egyfajta hiánypótlásként is a külterületeket veszi górcső alá – egy félig-meddig eltűnőben lévő világ még meglévő emlékeit.

– Jelenleg a fényképek válogatása zajlik, ami nem egyszerű munka, hiszen sok ezer fotóból kell kiválasztanom a legjobb vagy legtöbbet mutató és mondó kétszázat – tette hozzá. – Vannak bizonyos tájak, amelyeken pedig még szeretnénk újabb felvételeket készíteni, mert talán kevesebbet jártam arra. A tavasz, a kökényvirágzás időszaka pedig a legalkalmasabb erre.

Holóka Demeter Péter ezt a kötetet is magánkiadásban készíti el.

– Nem fogok meggazdagodni belőle, sőt. A legfőbb célom, hogy a különleges környezet ne merüljön feledésbe, hogy az album megőrizze elődeink értékeit és múltját – hangsúlyozta.P. G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában