szakmai megújulás

2019.02.02. 15:10

Önfenntartóvá válna az SOS Gyermekfalu

Újabb állomásához érkezik az SOS Gyermekfalvak a szakmai megújulása során. Megtudtuk, ez az orosházi nevelőszülői családokat is érinti. Az alapítvány hosszú távú pénzügyi fenntarthatósága miatt költségcsökkentéseket hajt végre. Ennek egyik lehetséges módja, hogy saját ingatlanban élő nevelőszülőkkel dolgozzon együtt.

Csete Ilona

Orosháza, 2015. augusztus 11. Pintér Istvánné nevelõszülõ gyerekekkel pakol az SOS Gyermekfalu egyik házában 2015. augusztus 11-én, miután megkezdték a gyermekfalu lakóinak átköltöztetését Battonyáról Orosházára. MTI Fotó: Rosta Tibor

„Átszervezik a gyermekfalut” – beszélik a városban. Ennek kapcsán megkerestük az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatóját, Kiss Gergelyt.

– Az SOS évek óta készül az átalakításra, annak számos pozitív hozadéka is lesz a nevelőszülői családokra nézve. Például az egy családra jutó gyermeklétszám csökkenése, amivel a korábbiaknál több figyelem juthat egy gyerekre. Az átalakulást fokozatosan valósítjuk meg, az orosházi családokkal átbeszéljük a lépéseket, figyelembe vesszük igényeiket, lehetőségeiket és a családok, a gyerekek sorsát. A jövőben olyan nevelőszülőket keresünk, akik saját ingatlanukban gondoskodnának a gyerekekről. Az SOS ingatlanjaiban jelenleg lakó nevelőszülői családokat pedig arra ösztönözzük, hogy saját házukba, lakásukba költözzenek. Az alacsony kihasználtságú, költséges ingatlanokat és használaton kívüli telkeket a közeljövőben értékesítjük, az így befolyt összeget teljes egészében közvetlenül a magyar SOS-ben élő gyerekekre fordítjuk.

A szervezethez tartozó nevelőszülők egy-öt gyermekről gondoskodnak, a jövőben immár saját otthonukban /Illusztráció: Shutterstock/

A nevelőszülőket érintő legfontosabb változás, hogy a jövőben csökkenteni fogják a nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek számát, egy családban átlagosan három-négy gyermek nevelkedik majd, hogy – mint fogalmaznak – még több figyelem jusson rájuk. Ez egyben azt is jelenti, hogy növelik a nevelőszülők számát, hiszen változatlanul közel 300 gyermekről szeretnének gondoskodni, ezért jelenleg is nevelőszülőket keresnek.

Az orosházi SOS gyermekfalu átalakítását az teszi szükségessé, hogy az SOS nemzetközi szervezete 2020-tól olyan országok megsegítésére csoportosítja át a forrásokat, amelyek lényegesen rosszabb gazdasági, társadalmi, egészségügyi helyzetben vannak. Magyarországon hozzájuk viszonyítva kedvezőbbek a körülmények, így több lehetőség van adománygyűjtésre. A magyar SOS Gyermekfalvak a jövőben fokozottabban számít adományozóira.

– Mivel 2012 óta készülünk rá, hogy önfenntartóvá váljunk, az átalakítást nem váratlan ötlet vezényelte, hanem többéves, gondos tervezőmunka. Míg akkor az összes bevételünk 50 százaléka származott hazai bevételekből, ezt ma már 64 százalékra sikerült feltornázni. A következő három évben arra törekszünk, hogy támogatóink segítségével és új támogatók bevonásával, a szakmai átalakulással együtt a működési költségeink csökkentésével önfenntartóvá váljunk – tette hozzá Kiss Gergely.

A szakmai színvonal nem csorbul

Az SOS Gyermekfalvak 35 éve van jelen Magyarországon, és várhatóan nagyon hosszú ideig szükség lesz még a munkájukra.

– Változatlanul részt veszünk a gyermekvédelmi feladatok ellátásában, ahogy a jelenlegi gyermeklétszámot is szeretnénk fenntartani. Az átalakulás nem lesz hatással az SOS Gyermekfalvak munkájának a szakmai színvonalára, továbbra is hasonló fajsúllyal jelen leszünk a három területen, Orosházán, Kőszegen és Kecskeméten. A jövőben is több száz gyermekről gondoskodnak majd nevelőszülőink – hangsúlyozta a vezető.

Az SOS jelenleg is nevelőszülőket keres, akik Orosházán vagy annak 60 kilométeres körzetében laknak, és saját házukban szívesen gondoskodnának egy-öt gyerekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában