pályázati lehetőség

2019.02.25. 19:45

Kutyafuttatókat alakítanak ki, játszótereket korszerűsítenek Csabán

Kutyafuttatókat alakítanak ki, valamint játszótereket korszerűsítenek és építenek Békéscsabán, amennyiben sikeres lesz a vagyonkezelő zrt. és a városgazdálkodási kft. pályázata – derült ki a városi közgyűlés minap tartott ülésén.

Licska Balázs

Mindez remek hír a kutyatulajdonosoknak és a kisgyermekes családoknak – értékelt Szarvas Péter polgármester a minap egy sajtótájékoztatón. Szintén sajtótájékoztatón a Fidesz-frakció képviseletében dr. Ferenczi Attila tanácsnok megosztotta, hogy a kutyafuttatók egyenként 300 négyzetméteresek lennének és 4 millió forintból alakítanák ki azokat. A játszóterek építésére és korszerűsítésére pedig 50 millió forintot fordítanának Békéscsabán. Ki kell emelni: jelenleg csupán pályázatról van szó, és még a részletek is változhatnak.

Több játszótér is megújulna Békéscsabán /Fotó: Imre György/

A három kutyafuttató és kutyajátszótér a jelenlegi tervek szerint a Lencsési-lakótelepen – a Haán Lajos tér és a Fövenyes utca környékén –, Jaminában – az Erzsébet lakópark közelében, a repülőhíd lábánál –, valamint a belvárosban, a Bartók Béla út és a Petőfi utca sarkánál kapna helyet. Azok egyenként 30x10 méteresek lennének, és azokat lényegében úgy alakítanák ki, hogy füves területeket kerítenek körbe. Információs táblákat, kukákat, illetve az ebek számára játékokat és fejlesztő eszközöket – így például akadálypályát – helyeznének ki.

Több kutyafuttatót is kialakítanának a megyeszékhelyen /Illusztráció: Forrás: MTI Fotó: Marjai János/

A városi közgyűlés elé került előterjesztésben azt írták, hogy most nincs olyan hely a megyeszékhelyen, ahol a kutyák szabadon bóklászhatnának, játszhatnának anélkül, hogy zavarnák a járókelőket, most erre a problémára találnának megoldást. Lényeges az is, hogy várhatóan kevesebb lenne a járdákon és a füves területeken a kutyaürülék, tehát tisztábbá válhatnának a közterületek. Minden bizonnyal mérsékelni lehetne a kutyások és nem kutyások közötti feszültséget.

Fontos az is, hogy hosszú távon nem igényelnének majd karbantartást a kutyafuttatók, mivel azokat olyan anyagból és olyan módon alakítanák ki. A fémszerkezetek festettek vagy tűzihorganyzottak lennének, aminek köszönhetően hosszú ideig nem rozsdásodnának a felületek, a rétegelt lemez pedig kellően ellenállna a mechanikai behatásoknak, azaz, a kutyák okozta terhelésnek.

Öt játszótér ötvenmillió forintból

A tervek szerint négy játszóteret újítanának fel. A mezőmegyerit, a Hóvirág utcait teljesen korszerűsítenék, a Millennium-lakótelepit, a Szabolcs utcait részben tennék rendbe, továbbá a Lencsési-lakótelepen a Lencsési út 23. előtt lévőnél és Jaminában, a Kolozsvári utcainál várhatók munkálatok.

Mindezek mellett Gerlán, a Sport utcában, a futballpálya mellett vadonatúj játszóteret alakítanának ki, azt a Gerlai Wenckheim Társasággal közösen üzemeltetné a játszóterekért felelős városgazdálkodási kft.

A négy létesítmény felújítására és a gerlai építésére összesen 50 millió forintot költenének.

A békéscsabai közgyűlés elé került előterjesztés szerint – nyertes pályázat esetében – a munkálatok a kutyafuttatók és a játszóterek esetében egyaránt június 1-jén rajtolhatnának, és azok az elképzelések szerint november 30-áig érnének véget. A téma egyébként a májusi ülésen újra napirendre kerülhet, bemutatnák, hogy mennyit kellene költeni a létesítmények üzemeltetésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában