állatvédelem

2019.01.19. 06:45

Alex, a mentett vizsla, új gazdára talált, jó élete lesz

Szilveszter másnapján rengeteg dolga volt a Viharsarki Állatőrség Alapítvány önkénteseinek. Máig nincs megállásuk. Most ne firtassuk, elég-e szeretni őszintén a kedvencet, vagy a világhálón kommunikálni kutyabaráti érzelmeinket. Tény: a zajos éjszakán kutyák sokasága inalt el a nagy durrogások hatására. Sok eb azóta is gazdátlanul kóborol. Mások meg méltatlan körülmények között tengődnek. Várják az állatmentőket, mert felelőtlenek a gazdáik.

Cs. I.

A hófedte, zimankós határban autózva egy telep kapujában találkoztunk a mezőberényi Hornokné Braun Edittel, aki imádott vizslája mellé játszótársat keresve, ráakadt a számkivetett fajtatársra. Autóba ült, és meg sem állt Pusztaföldvárig.

– Elveszítettük 14,5 éves kedvencünket néhány hónapja, ezért keresünk Twist Olivérnek új pajtást. Az orosháziak közösségi oldalán megláttuk Alexet. Most azért autóztunk ide, hogy megismerjük. Ha összeszagolnak, haza is visszük – mondta Edit, majd megtörtént a nagy pillanat. Alex, a 10 éves vizsla, aki vadászvizsgás, a vadkacsázásban egykoron profi kutyus volt, de gazdái nem tudták tartani, most kissé csatakosan, félszegen ismerkedett a jövevényekkel. A barátkozó szimatolásból „gazdásítás” lett, ahogyan azt az állatőrség jelenlévő tagjai, Busa Karin és Csizmadia Márta dokumentálták.

Mondhatnánk, ez egy sikersztori. Ám alig barátkozott össze a két vizsla, az állatvédőket Orosháza egyik utcájába riasztották, bejelentés érkezett: induljanak egy rövid láncon tengődő, hóban fagyoskodó kutyához. Útközben azt szervezték a hölgyek, hogy egy másik, fajtiszta vizslát hogyan juttassanak el a fajtamentőkhöz, a fővárosba. Mindezt saját szabad idejük feláldozásával, gyakran saját költségen teszik.

A család kedvence mellett Alex (jobbra) játszótárs lesz, élete jóra fordult. A szerző felvétele

A 2017. februárjában alakult civil közösség tagjai már csak ilyenek – ezt már Nagy Éva, egy másik aktivista mesélte.

 

– Gyűjtünk adományokat, támogatók segítségével kutyaólakat viszünk rosszul tartott kutyáknak. Futószárat készítünk, ahol hiányzik a kerítés, mert nem lehet minden négylábút menhelyekre menekíteni. Azokra a portákra tápot juttatunk el, ahol az emberek is szűkében vannak az élelemnek, de ragaszkodnak az ebekhez. Gyakran segítünk az ivartalanításban is, hogy ne legyen felesleges szaporulat – tette hozzá Éva, aki jó és rossz példákat sorolva emlékeztetett, a jegyzők határozott fellépése segítheti munkájukat.

Az állatőrségnek nincs telepe. Akkor mit és hogyan is csinálnak?

– A rossz lakossági állattartási módok felderítése a célunk. Ezeken akarunk változtatni, ha kell, az állatvédelmi hatóságok bevonásával. Orosháza környékéről is gyakran hívnak bennünket. Hét aktív önkéntesünk mozgósítható. Mindkét orosházi állatvédelmi szervezettel jó a kapcsolatunk, gyakran segítik a munkánkat, de a mentett kutyákat ideiglenes befogadóknál is el tudjuk helyezni. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki ebben a partnerünk.

Gazdásítják az ebeket

Az állatőrséghez 2018-ban 132 lakossági bejelentés érkezett. 105 kutyát gazdásítottak, vagy vettek át tőlük más állatmentő szervezetek. Kezdeményezésükre számolták fel egy Békés megyei településen a sintértelepet. Összesen 29 alkalommal további intézkedést kértek az illetékes jegyzőnél, mint állatvédelmi hatóságnál. Rendőri segítséget 12 helyszínen kellett kérniük. Állatkínzás miatt 2 feljelentést tettek. Ebtartástól való eltiltást 1 tulajdonosnál kezdeményeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában