bővítés

2018.12.09. 19:16

Száz kilométeren lehet majd biciklizni Békéscsabán

Békés megyében közlekednek a legtöbben biciklivel, és Békéscsabán számlálták a legtöbb kerékpárost – ez derült ki a közútkezelő idei méréseiből. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta: 2020-ig közel száz kilométernyi bicikliút lesz a városban és környékén.

Licska Balázs

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlése szerint a három mérési nap alatt összesen 15 ezer 442 biciklis haladt át az Andrássy úton elhelyezett ponton. Az egy napon mért legmagasabb forgalom szintén a békési megyeszékhelyhez kötődik, a nyári hétköznapi mérés során 6031 kerékpárost rögzítettek, az egy óra alatt mért legnagyobb forgalom pedig 590 bringás volt.

A közútkezelőnél részletezték: Békéscsabán is egy nyári hétköznapon, egy nyári hétvégi napon, illetve egy őszi hétköznapon végeztek 15 órás, 6-tól 21 óráig tartó forgalomszámlálást. Ezeket összesítve jött össze a 15 ezer 442 kerékpáros, ami jelentősen több a 2015-ben mért 12 ezerhez képest.

Az Andrássy úton három nap során mérték a biciklis forgalmat, összesen 15 ezer kerékpárost számoltak össze. Fotó: Lehoczky Péter

A napokban a Parlamentben Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a békéscsabai kerékpáros-infrastruktúra biztonságosabbá tételéről beszélt. Lapunk kérdésére kiemelte, hogy a város büszke lehet a biciklizés területén elért eredményekre, valamint az elmúlt időszak és a közeljövő fejlesztéseire. Elmondta, hogy a helyi áldozatvállalás mellett a kormányzat, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), valamint a Modern Városok Program (MVP) is jelentős támogatást biztosít a kerékpárforgalmi létesítmények bővítésére.

Békéscsaba már most is 55 kilométernyi bicikliúttal rendelkezik, ami átlag feletti a hasonló települések között, és ez a szám 2020-ig túllépi a 95 kilométert is – ecsetelte. Aláhúzta azt is, hogy közben 20 kilométernyi meglévő bicikliutat felújítanak. A TOP keretében 4 milliárd forinttal segítik a munkába járást, az MVP-s fejlesztések által pedig az agglomerációs körzetekből könnyebb lesz eljutni az ipari területekre.

– Ezzel közel 40 ezer ember számára válik biztonságosabbá a közlekedés, és ami a szívemnek különösen fontos, az az, hogy ebből több mint 6300 gyermek, akik számára különféle közlekedésbiztonsági akciót szerveznek az oktatási intézmények és a civil szervezetek – tette hozzá.

Herczeg Tamás szólt a kerékpáros-turizmusról és arról, hogy 2 milliárd forintból – a turisztikai mellett közlekedésszervezési és gazdaságfejlesztési szempontokat is figyelembe véve – megépítik a Wenckheim turista- és kerékpárutat, amivel összekötik a térség kastélyait, a gyulait, a szabadkígyósit, a póstelekit és a gerlait.

– A megyeszékhely kerékpáros szempontból igen jól teljesít – zárta gondolatait a képviselő. Elmondta azt is, hogy a magyarok felsorakoztak a legnagyobb európai biciklis nemzetek sorába. Egy felmérés révén kiderült, hogy amíg a hollandok 36 és a dánok 23 százaléka, addig a magyar válaszadók 22 százaléka indul mindennap bringával munkába vagy suliba. Békéscsabán ennél is többen közlekednek két keréken: a lakosság 30 százaléka.

Mindig mérnék a forgalmat

Országosan 95 helyszínen számlálta a forgalmat a Magyar Közút Nonprofit Zrt., és a mérésekkel az volt a cél, hogy a közútkezelő a hozzá tartozó kerékpárutakat az igényeket hatékonyabban kiszolgálva, gazdaságosabban üzemeltethesse. A cég idén 2 milliárd forintnál is többet fordíthat az országos kerékpárhálózat fenntartására és a szükséges gépek beszerzésére, a következő évben ugyancsak ekkora forrás áll majd rendelkezésére, hogy ellássa a feladatokat.

A Magyar Közút kezelésébe került kerékpárutaknál 19 helyen telepítettek gépi forgalomszámláló eszközöket, melyek egész nap, egész évben mérnek. A kerékpározás időjárástól való függését is tudják elemezni, a napelemmel működő rendszer pedig meg tudja különböztetni a biciklis- és gyalogosforgalmat, valamint a haladási irányokat is.

A cég egy olyan mérőhálózatot és mérési tervet alakítana ki, amely révén a magyarországi biciklisforgalmat egyre jobban feltérképezhetik.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában