példaérték

2018.12.13. 06:45

Nem pocsékolnak a szarvasi menzán

A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola vezetősége mintegy húsz éve arra törekszik, hogy az intézmény menzáján a lehető legkevesebb étel menjen csak veszendőbe. Ezt azzal az egyszerű, de nagyszerű módszer bevezetésével oldották meg, hogy a gyerekek maguk szedhetnek az asztalnál az ételből: így csak annyit vesznek ki, amennyiről úgy gondolják, hogy meg is tudják enni.

Balázs Anett

Az iskolában évek alatt eljutottak arra a szintre, hogy az étkeztetéshez szükséges alapanyagok több mint felét helyi termelőktől szerzik be, a felhasznált zöldségek 50–60 százaléka pedig bio. Most a világ legnagyobb független természetvédelmi és környezetvédelmi szervezete a Greenpeace, nemcsak hogy felfigyelt tevékenységükre, de követendő példának is tartják az előremutató gyermekélelmezési modellt.

Nagy a forgalom a déli órákban az intézmény menzáján. Az osztályokból érkező gyerekek 6 fős asztaloknál foglalnak helyet, ahová az előzőleg magukhoz vett terítékkel ülnek le. Minden csoportnak van egy felelőse, aki az aznapi levesből és főételből álló menüt egy nagy tálban az asztal közepére teszi, amelyből szépen sorban, mindenki a saját igénye szerint merít.

– Elsőnek almaleves, utána tarhonyás hús volt az ebéd, görögdinnyés savanyúsággal – mondta Libl Dominik. A negyedik osztályos diáknak annyira ízlett az aznapi menü, hogy mindkét fogásból kétszer is szedett.

– A gyerekek mellett a konyhán dolgozó személyzet is nagyon ügyel a megfelelő higiéniai körülmények betartására, így a visszavitt tálakra nyugodtan rá lehet szedni, semmi baj nem történik. Tudjuk, hogy vannak olyan gyerekek, akiknek nagyobb mennyiségben van szükségük meleg ételre. Az így megmaradt ebédet ők délután is elfogyaszthatják – hangsúlyozta Molnár Istvánné, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola igazgatója. Hozzátette, a gyerekeket már óvodáskoruktól kezdve ehhez szoktatják, így étkezések után a tányérok, poharak üresek maradnak, rendet raknak maguk után és imádsággal zárják az étkezést.

A rendszer felépítésében nagy szerepet játszott a városi gyermekélelmezési kft., ahonnan az intézmény beszerzi az ebédet. Az önkormányzati tulajdonban lévő társaság a zöldségek, gyümölcsök nagy részét biokertészetekből, helyi gazdálkodóktól vásárolja. Molnár Istvánné elmondta, a környékbeli termelők, beszállítók gyermekei is az intézménybe járnak, ami szintén egyfajta garancia az élelmiszerek minőségére, hiszen ők is az iskola menzáján fogyasztanak. De érkezik alapanyag az önkormányzat saját gazdaságából is.

A szarvasi példa bizonyítja, hogy nem lehetetlen olyan ellátást biztosítani, amelyben jelentős mennyiségű helyi és ökoalapanyagot használnak. A Greenpeace-nél azt szorgalmazzuk, hogy minél többen lépjenek erre az útra, és legyen minél nagyobb arányban helyi termelőktől, ökogazdálkodásból származó alapanyag a közétkeztetésben – írja oldalán a szervezet.

Maguknak szedhetik ki az ebédet a gyerekek. Fotó: Kiss Zoltán

Molnár Istvánné azt is elmondta, az iskolában időnként lehetőséget adnak arra, hogy a szülők is kipróbálhassák a menzát. Sőt, előzetes bejelentkezés alapján nemcsak egyetlen napon, hanem egy héten át több alkalommal is bemehetnek, hogy valódi képet kapjanak arról, milyen ételeket eszik gyermekük az iskolában. Hangsúlyozta, az óvodai és iskolai pedagógusoknak szintén komoly szerepe volt a rendszer megalkotásában, hisz ők segítettek a gyerekekkel és a szülőkkel elfogadtatni és megszerettetni az ételeket.

– Természetesen nekünk is okoz kihívást, hogy a gyerekek nem szeretnének minden zöldséges ételt, mondjuk főzeléket megenni, de a pedagógusok arra biztatják őket, hogy mindent meg kell kóstolni. Nagyon szeretik a darabolt salátát mozzarella sajttal, és nagy népszerűségnek örvendenek a tésztafélék felhasználásával készült fogások. Mi minden esetben nagyon ügyelünk arra, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljük az ételek elkészítése és tálalása közben is – árulta el az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában