elismerés

2018.12.27. 06:50

Életműdíjat kapott dr. Gschwindt András

Gábor Dénes-életműdíjjal ismerték el a mezőberényi születésű, középiskolai tanulmányait pedig Békésen végzett dr. Gschwindt András munkásságát.

Papp Gábor

A díjat a Novofer Alapítvány kuratóriuma ítéli oda 1989 óta minden évben. A cél a kimagasló szellemi alkotásokat létrehozó és az új ismereteket a gyakorlatba átültető szakemberek fokozott erkölcsi megbecsülése. A díj Gábor Dénesről, a holográfia felfedezőjéről, a Római Klub alapítójáról, korunk egyik legnagyobb humanista gondolkodójáról, az 1971-ben Nobel-díjjal is kitüntetett tudósról kapta nevét.

Az ünnepélyes díjátadót az országgyűlés felsőházi termében tarották. Dr. Gschwindt András villamosmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) címzetes egyetemi docense is itt vehette át az életműdíjat – számolt be az eseményről az Űrvilág.hu szakmai portál.

A Parlamentben vehette át a díjat /Fotó: Novofer Alapítvány/

A méltatás szerint az ismert szakember a hazai rádióamatőr-mozgalom fáradhatatlan irányítója, az elismerést az űrtechnológia hazai fejlesztésében betöltött több évtizedes kiemelkedő szerepe, az Interkozmosz műholdak fedélzeti berendezéseinek eredményes fejlesztése, az első hazai műhold, a Masat-1 létrehozásában és üzemeltetésében betöltött irányító szerepe miatt is érdemelte ki.

Gschwindt András 1941-ben született Mezőberényben. 1965-ben végzett a BME Villamosmérnöki Karán, ahol nyugdíjazásáig, 2002-ig mint oktató-kutató dolgozott. Diákéveitől bekapcsolódott a mérnöki tevékenységhez kapcsolódó űrtevékenységbe. 1970 és 2012 között vezette az egyetemi űrkutató csoportot. Irányítása alatt az Interkozmosz együttműködésben a csoport 14 műholdra, a Vega, Rosetta űrszondákra és a Mir űrállomásra fejlesztett fedélzeti energiakezelő alrendszereket.

1970 óta vezeti az 1924-ben alakult, rádióamatőr műholdak területén tevékenykedő Műegyetemi Rádió Clubot. A klubban készültek az AO-10-13 és AO-40 műholdak teljes energiaellátó, -kezelő egységei. 2006–2015 között hallgatók és oktatók részvételével, szponzorok támogatásával vezette az első magyar műhold, a Masat-1 megalkotását, a hozzá tartozó földi állomás fejlesztését, majd sikeres üzemeltetését. Jelenleg egyetemi környezetben diákok, oktatók bevonásával további kis műholdak fejlesztését irányítja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában