Gyula

2018.11.17. 11:15

Öt évtizede a szülőszobában

Dr. Suhajda János szülész-nőgyógyász főorvos a születés élményéért választotta szakterületét, melyben már öt évtizede végzi elhivatottsággal munkáját. Törekvéseit 2018-ban Pándy-emlékéremmel jutalmazták. Interjúnkban kitüntetéséről és pályafutásáról beszélgettünk vele.

Vásári Erzsébet

– A háromtagú emlékbizottság döntésének értelmében idén ön kaphatta meg a Pándy-emlékérmet. Milyen érzésekkel fogadta ezt?

– Természetesen örültem neki, hiszen ez azt jelentette számomra, hogy mások is úgy vélik, becsülettel végzem a dolgomat. Pályafutásom során ugyan elsősorban mindig magamnak szerettem volna megfelelni, de az, hogy törekvéseimet a körülöttem lévők kifejezésre juttatják, igazán jóleső érzés nekem. Kitüntetésem hírét az engem megválasztó háromtagú emlékbizottság elnöke,

dr. Liechtenstein-Zábrák József és Hack Gabriella humánpolitikai és titkársági osztályvezető hozta el nekem, amit felkeresésüket követően a feleségemmel osztottam meg először. Kaptam korábban dicséreteket (ezek között volt igazgatói, főigazgatói, megyei főorvosi és miniszteri is), és Kórházért elismerésben is részesülhettem, de a mostani volt a legjelentősebb.

– Ötvenedik éve dolgozik szülész-nőgyógyászként. Miért ezt a szakterületet választotta?

– Az orvosi egyetemen hatodévesként mindenki végigjárta a különböző klinikai gyakorlatokat, amely során engem a világrajövetel élménye kapcsán a szülészet fogott meg leginkább. Akkoriban nem volt egyszerű a szülészeteken állást találni, de a gyulai osztályon eltöltött szigorú hónapjaim alatt dr. Jakubecz Sándor osztályvezető főorvos láthatott bennem valamit, és megígérte nekem, hogy amint üresedés lesz, alkalmazni fog.

Dr. Suhajda János ötven év után felhagy az aktív munkával. Fotó: Kiss Zoltán

– A szülészeten való elhelyezkedése előtt kipróbálta magát a sebészeti osztályon is. Hogyan emlékszik vissza az ott eltöltött két évére?

– A mai napig örülök annak, hogy a sebészeten is dolgozhattam. Úgy érzem, az ott eltöltött két év jóvoltából manapság is sok mindent másképp látok, mint azok a kollégáim, akiknek nem volt szerencséje ehhez. A legnagyobb sebészeti műtéteken kívül mindenben kipróbálhattam magam, ezért egészen más oldalról tudtam megközelíteni az operatív manuális szakmát, és ennek a szülészeti pályafutásom kezdetétől nagy hasznát veszem a császármetszések és a diagnosztika során egyaránt.

– Hogyan emlékszik vissza a pályafutására?

– Pályafutásom kezdetén még évente kétezer szülést vezettünk le egy osztályon, manapság ennek száma már csak ezer körüli, én magam az eddigi ötven évem alatt tíz­ezres nagyságrendben segíthettem világra újszülötteket. A számtalan páciensem között előfordult jócskán olyan eset is, amikor a szülést követően évekig, vagy akár azóta is jó kapcsolatban maradtunk a családdal. Büszkeséggel tölt el, amikor egy nálam született gyermekkel vagy már felnőtt emberrel találkozhatok évekkel vagy akár évtizedekkel később. Számos olyan találkozásom volt véletlenségből vagy vizsgálatok elvégzése során, amikor a szülők örömmel hozták és mutatták be nekem csemetéjüket, ilyenkor együtt emlékszünk vissza a várandósság és a születés pillanataira.

– Hogyan képezte magát az elmúlt években, és mit tart a legfontosabbnak az orvos-páciens kapcsolatban?

– Rendszeresen jártam orvosi továbbképzésekre, különböző nőgyógyászati klinikákra, ahonnan új tapasztalatokat gyűjthettem, mindig igyekeztem haladni a korral. Az orvos és a hozzá érkező várandós anya jó kapcsolatának fenntartásában legfontosabbnak a türelmet, az őszinteséget, a megértést és a megfelelő empátiás készséget tartom. Utóbbit azért említettem, mert a páciensek egyfajta kiszolgáltatott helyzetben vannak, amit az orvosnak minden esetben figyelembe kell venni, és ennek megfelelően hozzá fordulnia. Fontos, hogy türelmesen tájékoztassa és megnyugtassa a szülő nőt, illetve, ha úgy látja, páciense rossz irányba indul el, akkor érdemes meggyőzéssel a jobb irányba terelnie.

– Meddig tervez a pályáján maradni?

– Eldöntöttem, hogy 2018 végén befejezem az aktív munkát, hiszen tíz éve nyugdíj mellett dolgozom, és egyre inkább érzem magamon az idő múlását. Ezért 2019-től mindennapjaimat a pihenésnek és a családomnak szánom. Úgy gondolom, hogy ez nagy váltás lesz az életemben, ezért igyekszem majd jól beosztani az időmet. Olvasni biztosan sokat fogok, de aktív időtöltésben is gondolkozom már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában