Kondoros

2018.11.11. 19:50

Felújították az első világháborús hősi emlékművet

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság pályázati támogatásával újult meg Kondoroson, a városháza előtti téren a hősi emlékmű. Az önkormányzat csaknem egymillió forintot nyert erre. Az ünnepélyes átadást vasárnap, az első világháború lezárásának századik évfordulóján tartották. A világégés Békés megyétől rendkívüli áldozatokat kívánt.

Nyemcsok László

Az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetétele, renoválása, helyreállítása, új emlékmű állítása pályázaton nyert az önkormányzat. A rekonstrukciót Horcsák András helyi kőfaragó mester vezetésével végezték. Mivel az évtizedek alatt a táblán olvashatatlanná váltak a nevek, így a felújítás során nemcsak a meglévő talpazatot hozták helyre, hanem a neveket is újravésték. Az egykori átadás után további áldozatok neve is előkerült, így a rajta lévő névsor is bővült 25 névvel. Az emlékművön ez olvasható: ,,A hit emelte ez emléket, dicső, hogy az áldozat nem veszendő, melyet hoztatok hazátokért, ő élni fog. S a véres magvetésre jön diadalmas, szebb jövendő.”

– Egy olyan emlékmű előtt állunk, mely az áldozatokon keresztül az első világháborúnak állít szomorú emléket, mely megszámlálhatatlan életet oltott ki, álmot szakított szét, s hazánkat minden más nemzetnél mélyebbre taszította – hangsúlyozta beszédében Ribárszki Péter polgármester. – Sokunk ősei nyugszanak jelölt vagy jelöletlen sírokban a ma már csendes csatatereken szerte Európában, akiknek tettei, létezése máig hat, akiknek életművét egyetlen tragikus állóképbe fagyasztotta egy lövedék, egy akna, vagy bármelyik gyilkos pillanata az első világháborúnak. Emlékezni, fejet hajtani éppúgy meg kell állnunk ezen emlékmű előtt, mint tanulni, okulni. S kitől tanulhatnánk legtöbbet, mint az előttünk járóktól. Nekünk itt, Kondoroson megadatik a lehetőség, hogy ma ne csupán nevek, de életek, s nekünk életet adó sorsok előtt hajtsunk fejet.

Ribárszki Péter elmondta, a világháborúk következményei, akár az okozott pusztításra, akár az azt lezáró, számunkra különösen fájdalmas békeszerződésekre gondolunk, új utakra terelték a világot. Új utakra, melyek megint háborúba, majd a kommunizmus útvesztőibe, végül válságok sorozatába vezették Európát.

– Fontos, hogy miként állunk meg egy ilyen emlékmű előtt, de az talán még fontosabb, hogy miként lépünk tovább innen, milyen szívvel, érzésekkel – emelte ki Ribárszki Péter. – Ez a megújult, megszépült környezet méltó keretet adhat ezeknek az érzéseknek. Éljünk hát, éljenek hát a lehetőséggel, s hozzák el magukkal gyermekeiket, unokáikat is ide, emlékezni, tanulni és azonosulni a küzdelmes sorsú elődök örökségével.

 

Zuberecz Tibor szavalata és a helyi általános iskolások műsora után Arany Gábor katolikus plébános és Tuska Tibor evangélikus lelkész áldotta meg az emlékművet.

A korabeli összehasonlítások szerint a megye a legnagyobb arányszámú veszteséget szenvedett törvényhatóságok között volt. A történeti megye területén élők közül 9 969-en haltak hősi halált.

Nagy veszteségeket szenvedtek

Az első világháborús katonai mozgósítás nagymértékben érintette Békés megyét is. A 101. gyalogezred részt vett szerbiai, galíciai, olaszországi, kőrösmezői, majd újra olaszországi harcokban, és nagy veszteségeket szenvedett.

Egy 1917-es törvény elrendelte, hogy minden község és város anyagi erejének megfelelően méltó emléket állítson a háborúban hazájukért életüket áldozó katonái tiszteletére. Békés megye területén a háború után mindenütt emlékműbizottságok alakultak, s kivétel nélkül minden község és város felállíttatta a maga hősi szobrát az 1920–1930-as években.

A Békés újság a háború vége utáni első számában így írt: ,,Rettenetes szenvedés után végre hazatérnek a mi drága katonáink. Hozzák őket a zsúfolt vonatok, fáradtan, rongyosan, éhesen. Itthon legnagyobb részüket új szomorúságok várják: rég nem látott családjaik nyomorban élnek. Aki csak teheti, adjon, ezzel is segítünk a szegényeken és némiképpen ezzel is viszonozzuk hazatért katonáinknak csodálatosan nagy önfeláldozását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában