Békéscsaba

2018.11.18. 15:15

Február végéig nem működik a ligetben lévő nyilvános vécé

Három hónapig zárva tart a nemrég felújított Széchenyi ligetben található nyilvános mosdó.

Nagy-Laczkó Viktória

A hosszú téli szüneten sokan meglepődtek, volt aki a Békéscsaba Kötetlenül Facebook-csoportban adott hangot a felháborodásának, és Jó ez így? címmel töltötte fel a WC oldalára felragasztott tájékoztatóról készült fényképet.

A felvételt szerkesztőségünkhöz is eljuttatta az egyik olvasónk, aki az után érdeklődött, vajon mi állhat a bezárás hátterében. Hírportálunk utánajárt az ügynek, megkereste a fenntartót.

A megyeszékhelyen a Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt. összesen négy helyen tart fenn pénz ellenében (alkalmanként 100 forint) használható mosdókat. A négyből három szinte egy helyre, a múzeum környékére koncentrálódik: a szolgáltatás a Széchenyi ligetben (hétköznapokon 8–18 óra, szombaton 8–12 között), a Kossuth tér 1. (nonstop) és a Szent István tér 10. szám alatt (nonstop) érhető el.

A hármas egység szükség esetén viszonylag jól kiszolgálja a városrész utcáin sétálókat; a Google Térkép alapján a ligeti és a Kossuth téri között 600, míg a Kossuth téren lévő és a Szent István téri között 350 méter van. A negyedik, egyben a legtávolabbi vécé

– amely a buszpályaudvaron található és 6–22 óra között tart nyitva – már két kilométerre fekszik a Szent István tértől.

Az egymástól mindössze néhány percre lévő WC-k sorából esik ki hamarosan jó pár hónapra a ligeti, a mosdó december 1. és február 28. között tart zárva.

Hiába a bedobott százforintos, február végéig nem nyílik ki az ajtó a ligetben. Fotó: Lehoczky Péter

Mint hírportálunk megtudta, a közösségi oldalon olvasható találgatásoknál (nincs üzemeltető, fenntartó, személyzet) jóval hétköznapibb oka van a szünetnek: a WC és a játszótér melletti köztéri ivókút vízellátása egy rendszeren van. Az ivókutat ebben az időszakban fagytalanítani kell, ezért a vécének sem lesz vízellátása.

Azután is érdeklődtünk a fenntartónál, hogy terveznek-e a jövőben további nyilvános illemhelyeket nyitni, hiszen a Szent István tér és az állomás közötti hézagot jóformán a Csaba Center és a vendéglátóhelyek töltik ki.

A kérdésre nemleges válasz érkezett.

A témában megkerestük a Csaba Center ügyvezetőjét, Hrabovszki Györgyöt is, aki elmondta, egy időben mérték a vécék látogatottságát, és számukra is megdöbbentő számok jöttek ki.

– Naponta 8-10 ezer mosdólátogatónk van, akik közül sokan csak a WC miatt jönnek be az épületbe. Tapasztalataink szerint vannak, akik a környékről is beutaznak csak azért, hogy itt végezzék el a dolgukat költségek nélkül. Nagyon érdekesen alakulnak a szokások. Sajnos, a betérők egy része nem úgy használja az illemhelyiségeket, mint adott esetben otthon. A takarítószemélyzet sziszifuszi munkát végez; reggeltől estig folyamatosan tisztítják a WC-ket, és így is előfordul, hogy egy-egy fülkében kifogásolható állapot fogadja a vásárlóinkat – fogalmazott az ügyvezető, majd hozzátette, a legnagyobb problémát azonban a lopás jelenti. A békéscsabai bevásárlóközpontból hatalmas számban tűnik el vécédeszka, -kefe, papír, szappan és csaptelep is.

A nem megfelelő használat és lopás éppúgy érinti a nyilvános mosdókat is. A ligeti WC jelenlegi üzemeltetésében egyelőre nincs tapasztalata a fenntartónak, de a felújítás előtt ellopták a helyszínről a beléptetőautomatát, valamint hajléktalanok is megpróbáltak beköltözni. A belvárosban található többi vécéből leggyakrabban a WC-tetők tűnnek el, vagy törnek el.

Gyakori a mosdót felkereső vendég

Bár a Csaba Center megfelezi a két kilométer hosszú Andrássy utat, a bevásárlóközpont nem az egyedüli, ami kiszolgálja az igényeket. A vendéglátóhelyeken is gyakran megfordulnak olyanok, akik kizárólag az illemhelyiséget keresik fel. A hírportálunk által megkeresett vendéglők, kávézók szinte mindegyikébe betérnek az utcáról emberek. Ilyen esetben általában nem küldenek el senkit. A tapasztalatok eltérőek, vannak akik ragaszkodnak ahhoz, hogy pénzzel ellentételezzék a szívességet, míg mások nem törődnek ilyesmivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában