egészség

2018.11.29. 06:50

Életmentő lehet a szűrés

A szűrővizsgálatok a betegségek megelőzésére, illetve azoknak korai felismerésére szolgálnak.

Vásári Erzsébet

Fotó: Shutterstock illusztráció

Sonkoly Iván háziorvos elmondta, jogszabály írja elő azt, hogy a kötelező egészségbiztosítás keretében milyen szűrővizsgálatok vehetőek igénybe. Ezen belül három csoport létezik: az életkorhoz kötött, az egyéni kockázati tényezőkön alapuló és a népegészségügyi célzott szűrések. Az utóbbiak bizonyos korcsoportokban behívás alapján működnek, ide tartozik a méhnyakrákszűrés 25 és 65 év között (háromévente), az emlőrákszűrés 45 és 65 év között (kétévente), illetve most indul a vastagbélrákszűrési program, ami az 50 felettieket érinti. Ezeken túl 40 év felett minden évben egy alkalommal lehetőség van tüdőszűrésre.

Az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok részben az alapellátáson (háziorvoson), részben pedig a szakellátáson keresztül vehetőek igénybe. A háziorvosi látogatások keretein belül megtörténik a részletes kórelőzmény felvétele és a családi anamnézis, ahol kiszűrhetők mindenkinél a rizikótényezők és az örökletes betegségek lehetősége (magas vérnyomás, cukorbetegség, daganatos betegségek), illetve az életmódbeli tényezők feltárása (fizikai aktivitás, táplálkozási, dohányzást érintő és alkoholfogyasztási szokások).

Fotó: Shutterstock illusztráció

Továbbá részletes fizikális vizsgálat szükséges a kor előrehaladtával, ami által a belső szervi eltérések észlelhetőek (vérnyomás, testsúly, haskörfogat és testmagasság mérése, illetve a testtömegindex kiszámítása). Kockázati tényezők megléte esetén, vagy ha fennáll az elhízás veszélye, akkor létfontosságú a vérzsírok és a vércukor meghatározása, a cukorterheléses-próba, illetve a vesefunkciók meghatározása minden életkorban.

A fent említett szűrések azért lényegesek mindenki számára, mert azoknak a tükrében történnek meg a pácienseknél a további, részletesebb kivizsgálások. Hozzátette, 65 év felett már egyéni állapottól függően határozzák meg az analízisek gyakoriságát, amiket szükség esetén kiegészítenek rendszeres célzott vizsgálatokkal is. Minél magasabb az életkor, annál nagyobb az esély betegségek megjelenésére, ezért kell sűrűbben és szélesebb körben ellenőrizni azokat. Ha komolyabb panaszok vagy tünetek jelennek meg, indokoltak a diagnosztikus célú elemzések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában