Gyulai Járásbíróság

2018.10.02. 11:27

Szegedi parkolóbotrány: elítélték a vádlottakat

Nem jogerős ítélet született kedden a Gyulai Járásbíróságon a szegedi parkolóbérletek ügyében: hűtlen kezelés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az SZKT, azaz a Szegedi Közlekedési Kft. és a parkolási üzletág vezetőit, a címzetes főjegyzőt, Szeged alpolgármesterét és Botka László MSZP-s polgármester kabinetfőnökét. Az ingyenes parkolóbérletekkel 40 millió forintos kárt okoztak a városnak 2008 és 2012 között.

Licska Balázs, MTI

A vádirati és ítéleti tényállás szerint a szegedi önkormányzatnál évente döntöttek arról, hogy kik kaphatnak ingyenesen parkolóbérleteket, a listát vezetői értekezleten hagyták jóvá. A vádhatóság szerint a vádlottak nem voltak jogosultak parkolóbérletek ingyenes igénylésére és eljuttatására. A város kára a 300 parkolóbérlet miatt nagyjából 40 millió forintra tehető.

Kedden a Gyulai Járásbíróságon hűtlen kezelés miatt mondták ki bűnösnek mind a hat vádlottat, az SZKT vezetőit, a címzetes főjegyzőt, az alpolgármestert és a kabinetfőnököt. D. G.-t 10 hónap, T. I. T.-t 8 hónap, F. G.-t 10 hónap, M. E.-t 8 hónap, S. L.-t 6 hónap, K. G. J.-t pedig 10 hónap szabadságvesztésre ítéltek, egy év próbaidőre felfüggesztve. A felmerült bűnügyi költségből a hat vádlottnak összességében 556 ezer forintot kell viselnie, 206 ezer forint az állam terhén marad.

A Gyulai Járásbíróság ítéletét és annak indokolását Kis Krisztina bíró ismertette. /A szerző felvétele/

Kétséget kizáróan megállapítható a vádlottak bűnössége a vádlottak vallomásai, a tanúvallomások, a szakértői nyilatkozatok, az iratok alapján – mondta az ítélet indokolásakor Kis Krisztina bíró. Ismertette: a vádlottak tagadták bűnösségüket, többek között hivatkoztak arra, hogy a cégvezető 50 millió forintig önállóan dönthet bizonyos kérdésekben.

Felidézte Botka László MSZP-s polgármester nyilatkozatát, amely szerint 2002-ben egy megörökölt rendszert vett át, tudomása szerint az ingyenesen átadott, átvett parkolóbérletek rendszere megfelelt az országos és a helyi jogszabályoknak, több nagyvárosban is bevett szokás. A lista összeállítása – hogy kik jogosultak ingyenes parkolóbérletekre – automatikusan, szokásjog alapján működött.

A bíró hangsúlyozta: a parkolóbérleteket ellenszolgáltatás nélkül adták, kapták, nem állított ki róluk számlát az SZKT, vagy ha állított is ki, akkor azt a polgármesteri hivatal nem egyenlítette ki. A véleménye szerint az ingyenes parkolóbérletek nem férnek bele az üzleti ajándék vagy az üzletpolitikai kedvezmény fogalmába. Bár az önkormányzat nyújtott támogatást az SZKT-nak, mint cégének, az csak a működésre volt fordítható, nem tartalmazhatta az ingyenes parkolóbérleteket.

Semmilyen jogszabály vagy döntés nem hatalmazta fel a vádlottakat arra, hogy ingyenesen biztosítsák, igényelhessék a parkolóbérleteket – zárta Kis Krisztina, aki szerint a vádlottak vagyoni hátrányt okoztak az önkormányzatnak, amivel hűtlen kezelést követtek el.

A Gyulai Járásbíróság ítélete nem jogerős. A szegedi ügyészség a kiszabott büntetés súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést, valamint kérte, hogy a cégvezetőket tiltsák el gazdasági társaságoknál vezetői tisztség viselésétől. A védelem pedig a vádlottak felmentését indítványozta. A szegedi parkolóbérletek ügyének végére tehát majd a Gyulai Törvényszéken tesznek pontot.

Győzött az igazság – így kommentálta a nem jogerős ítéletet annak kihirdetését követően a Gyulai Járásbíróság épülete előtt a feljelentő, Szabó Bálint jogász. Lemondásra szólította fel Botka Lászlót, Szeged MSZP-s polgármesterét, arra, hogy távozzon a közéletből, ugyanis az ingyenes parkolóbérletekről vezetői értekezleten döntöttek, tehát szerinte a városvezető mindenről tudott.

Az ítélet után kiadott közleményében Botka László (MSZP) szegedi polgármester koncepciós eljárásban született döntésnek nevezte az ítéletet.

A politikus közleményében úgy fogalmazott, munkatársai egy koncepciós eljárás áldozatai lettek, „a Fidesz már a bíróságokra is rátette a kezét”. A szerinte törvénytelen ítélet célja, hogy bemocskolják Szegedet és a szegedi városvezetést. Mint írta, kollégái az önkormányzat törvényes és eredményes működését biztosították, és ezért ítélik el őket.

„A Fidesz évek óta el akarja venni Szegedet a szegediektől, de ezt meg fogjuk akadályozni” – írta Botka László, aki bízik benne, hogy másodfokon helyreáll az igazság, és „nem ítélik el jogtalanul, egy mocskos politikai játszma részeként az önkormányzat becsületes dolgozóit”.

Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője – az ügy negyedrendű vádlottja – közleményében leszögezte, társaival elfogadhatatlannak tartja az ítéletet és fellebbez a döntés ellen.

„Egy koncepciós perben, nyilvánvalóan politikai nyomásra hozták meg a mai döntést, ami ellen a leghatározottabban tiltakoznak” – írta a főjegyző. Kifejtette, nem történt semmi törvénytelenség. A vádat képviselő ügyészség saját maga is igényelt és kapott ingyenes parkolóbérletet, ahogy a bíróság és a rendőrség is. A bérleteket rajtuk kívül önkormányzati képviselők, parlamenti képviselők, díszpolgárok és hivatalnokok kapták, akik a városházán dolgoznak, vagy szoros munkakapcsolatban álltak Szegeddel.

A parkolóbérletek ingyenes juttatása minden magyar nagyvárosban bevett és törvényes gyakorlat, amely kizárólagos célja az önkormányzat minél hatékonyabb működése – tudatta a főjegyző, hozzátéve: bízik benne, hogy másodfokon tisztességes döntés születik.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában