Lányból nővé válás

2018.10.26. 11:17

Felvilágosító előadásokat tartanak és betéteket osztanak

A hátrányos helyzetű térségekben felfigyeltek arra a problémára, hogy a tanköteles korú gyermeklányok hiányzása az oktatási intézményekből jelentősen megnövekszik akkor, amikor menstruálnak. A Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága és Békés Megyei Szervezete 2,5 millió forintos Pilot-programot valósít meg októberben. A megye tíz iskolájában tanuló felső tagozatos és középiskolás lányoknak osztanak intimbetéteket.

Nyemcsok László

Fotó: Imre György

Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt megyei igazgatója és Kiss Rozália gazdasági vezető, a program koordinátora lapunknak elmondta, a hátrányos helyzetű családok anyagi okoknál fogva nem tudják mindazokat az egészségügyi eszközöket megvásárolni, mellyel a gyermekeik higiéniáját, komfortját biztosíthatnák a menstruációs napokon.

Fotók: Imre György

– Másrészről megfigyelhető – különösen az alacsonyabb iskolai végzettségű társadalmi csoportokban – az alulinformáltság, a felvilágosítás hiánya, a téma kerülése – emelte ki Tóth Zoltánné. – Szeretnénk segíteni ezeken a problémákon termékek adományozásával és szakember által tartott felvilágosító előadással, amely ezt az aktuális témakört dolgozná fel külön lányok és külön fiúk részére. Mindehhez egy kiadványt is társítunk, amely hasznos kiegészítő és gyakorlati útmutató az érintett korosztály számára. A programok az iskolákban a védőnőkkel közösen zajlanak Kotroczóné Antal Terézia irányításával, ő tagja a megyei vezetőségünknek, és a szervezésben nagy segítségünkre van.

A Lányból nővé válás program a Mezőkovácsházai és a Sarkadi járásban zajlik, mindkét kistérségében az állami fenntartású iskolák összes leánytanulójának bevonásával. A téma érzékenysége miatt nem vizsgálják a hátrányos helyzetet.

– Nem szomatikus, testi problémák vannak a háttérben, hanem az, hogy a szükséges eszközöket, termékeket anyagi okok miatt nem vásárolják meg, a család ezeket nem képes biztosítani – magyarázta a Vöröskereszt megyei igazgatója. – Alapvető higiéniai hiányosság áll elő, ez okozza a hiányzásokat is. Ami még ehhez jelentősen hozzájárul, hogy feltételezhetően ezekben a családokban ez a téma, a felvilágosítás, a személyi higiénia optimalizálása nem kerül elő. Az oktatási intézményekben az iskolaorvos, védőnő nincs mindig jelen, leginkább csak akkor, ha kötelező védőoltási kampány van. Nincs lehetősége, bizalma kihez fordulni a fiatalnak.

A tanórák keretében a védőnői szolgálat munkatársai tartanak felvilágosító előadásokat. A sarkadi, Kossuth utcai általános iskolába látogattunk el, ahol Baloghné Felföldi Andrea, a sarkadi védőnők vezetője tájékoztatta a diákokat. Hogy a lányok mellett a fiúk se maradjanak ajándék nélkül, ők tusfürdőt kapnak.

Tampon- és betétgyűjtő dobozt helyeznek ki szórakozóhelyeken is

A Nők Egymásért Mozgalom a Vöröskeresztéhez hasonló programot valósít meg. Mint írták, sok nőt sújt a menstruációs szegénység. A mozgalom nekik szeretne segíteni. Úgy gondolják, hogy sokaknak a táskájában vagy a szekrénye mélyén kallódik akár hónapokig egy-két betét vagy tampon, másoknak viszont ez is segítség. Ezért tampon- és betétgyűjtő dobozokat helyeznek ki szórakozóhelyeken és egyetemeken. Közölték, hogy becslések szerint Magyarországon több ezer nőnek okoz gondot a higiéniás termékek megvásárlása. Nekik emiatt nemcsak a szegénységgel, hanem a menstruáció okozta társadalmi megbélyegzéssel is meg kell küzdeniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában