Európai Parlament

2018.09.25. 17:40

Támogatják az akvakultúra ágazatot

Jó hír hazánknak, hogy az Európai Parlament Halászati Bizottságának képviselői támogatják az akvakultúra ágazatot – jelentette ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő a szakbizottság ülését követően Brüsszelben.

Fotó: Rosta Tibor (MTI)

Siker a magyarok számára, hogy a következő hét évre szóló uniós halászati politika jelentésének tervezete több helyen kitér az akvakultúra ágazat erőteljesebb és ésszerűbb támogatására, valamint nyíltan elismeri az ágazat jelentőségét.

Erdős Norbert kiemelte: sikerült elérnie, hogy nyolc javaslatából négy már a jelentés tervezetébe bekerüljön. Ezek elfogadott javaslatai közül a legfontosabb, hogy az Unió tagállamaihoz hasonlóan az EP is úgy véli, hogy meg kell tartani a vissza nem térítendő támogatásokat az akvakultúra termelő beruházások terén. Az Európai Bizottság javaslatában ugyanis csak a visszatérítendő támogatásokkal – kamattámogatott hitelekkel – segítené az akvakultúra ágazat fejlesztését, amely önmagában kevés, ezért a javaslat elfogadhatatlan.

– A közvetlen fejlesztési támogatások elvesztése csőd közeli helyzetbe taszítaná a kis- és középvállalkozások formájában működő haltenyésztőket – mutatott rá Erdős.

A politikus célul tűzte ki, hogy harcoljon az édesvízi haltenyésztésre szánt uniós forrásokért is, ezért örömmel fogadta, hogy mind a spanyol jelentéstevő, mind a szakbizottságban helyet foglaló frakciók ragaszkodtak a halászati és akvakultúra pénzalap jelenlegi költségvetésének, 6,4 milliárd eurónak a megőrzéséhez.

Fotó: Rosta Tibor (MTI)

– Jeleztem a jelentéstevőnek, hogy az „amit nem tilos, azt szabad” elv alkalmazását be kell vezetni a halászati politikában, hiszen ez egyszerűsítené a halászok és a haltenyésztők, valamint a tagállami hatóságok helyzetét. Az Európai Bizottság jogszabályjavaslata is bevezeti ezt az elvet” – mutatott rá a néppárti politikus. Szerinte előremutató elem, hogy a javaslata következtében több helyen is jól körülhatároltan határozzák meg a tiltott tevékenységek körét. El kell kerülnünk, hogy a gyakorlati alkalmazás során ebből később nehézségek adódjanak – hívta fel a figyelmet.

A tervezet elismeri a tengeri és édesvízi haltenyésztők által folyamatosan nyújtott ökoszisztéma szolgáltatások jelentőségét, valamint, hogy ezt megfelelő uniós forrásokból támogatni szükséges. Erdős Norbert kitart a korábbi javaslata mellett, miszerint ezt a kompenzációt egy területalapú zöld kifizetés formájában adják oda a haltenyésztőknek.

Erdős Norbert a további négy javaslatát módosító indítványban fogja benyújtani a jelentés-tervezethez. – Kezdeményezem, hogy a jövőbeni pénzalapot „Európai Tengerügyi, Halászati és Akvakultúra Alapnak” hívjuk ezen túl – emelte ki a néppárti politikus. Az EP-képviselők is látják, hogy az akvakultúra jelentősége folyamatosan növekszik világ- és Unió-szerte, így az ágazat megérdemli, hogy a halászati politikában külön fejezetet kapjon. Erdős Norbert a jelentéstevőtől ígéretet kapott, hogy támogatni fogja majd a módosító indítványt.

Erdős Norbert rámutatott, hogy az akvakultúra termelő beruházásoknál jelenleg 50%-os önerőt követelnek meg a kizárólag kis- és középvállalkozás formájában működő haltenyésztőktől, ami nagyon sok, így sokan bele se vágnak a fejlesztésekbe. – Ezért kértem a képviselőtársak támogatását, hogy a beruházások támogatási intenzitását 75%-os szintre emelhessük a jövőben, hiszen ez sokat lendítene az ágazat fejlesztésén.

A dél-alföldi politikus elégedettségét fejezte ki, hogy a jelentéstevő is fontosnak tartja a halászati és akvakultúra kutatás-fejlesztés és innováció további támogatását. – Emellett elvárom a szakbizottsági kollégáktól, hogy vonják be az akvakultúra ágazatot az uniós kutatási pénzek címzettjei körébe. Különösen a jövőbeni Horizont Európa kutatási keretprogram forrásait szükséges lehetővé tenni az édesvízi ágazati magyar kutatóközpontok számára – mondta el Erdős.

A fideszes politikus végezetül kiemelte: nem támogatja a tagországok éves teljesítményjelentésére vonatkozó kötelezettséget. Meglátása szerint ehelyett a két- vagy hároméves jelentéseknek lenne inkább megfelelő pontossága és hitelessége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában