orosházi üveggyár

2018.07.10. 17:20

A kemence és a csapat újabb 15 évre felfűtve

Nagy munka zajlott az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. orosházi gyárában. Leállt a termelés, mert felújították az öblösüveggyár kemencéjét. A munkákkal végeztek, így kedden felavatták a teljesen újjáépített kemencét, amelynek köszönhetően a gyár ismét folyamatosan üzemel az elkövetkező 12-15 évben. Az ünnepségre meghívást kaptak az olasz-magyar országcsoport vezetői, a beszállítók, orosházi cégek vezetői, a gyár dolgozói.

Cs. I.

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. életében februártól nem mindennapi esemény zajlott. Leállt Magyarország egyetlen öblösüveggyárának kemencéje, hónapokon át szünetelt a termelés. A 20 millió eurós beruházásról az ünnepség résztvevőit Renato Freschi cégvezető tájékoztatta. Kiemelten szólt a cégcsoport szándékáról, arról, mit jelent a beruházás a városnak.

– A vállalat hisz az itteni szakértelemben, az orosházi gyár sikerében, hisz az itteni értékrendben, a munkamorálban, a beszállító partnerek megbízhatóságában, a vásárlói lojalitásban. Versenyelőnyünket ezek együttese adja. Ez a beruházás azt is jelenti, hogy újabb 15 évre biztosított a munkavállalók munkahelye – mondta. A kemence újjáépítéséről elmondta, a legmodernebb, földrengésbiztos technológiát, elektromos és gázellátó rendszert építették be. A dolgozók munkakörülményeire tekintettel hő- és hangszigetelt munkafülkék készültek, felújították a formázógépeket, s két, új típusú hőkezelő szalagot szereltek be.

– A leállással a vásárlóknak okozott kellemetlenségek ellensúlyozására a szakmai szövetségekkel igyekeztünk enyhíteni az üveghiányt. Ma már újra termel a gyár, ez a felfutási időszak – tette hozzá.

Csapatával Fekete Péter gyárigazgató látványosan szemléltette a február 11. és május 12. között történteket. Érdekes adatokkal is szolgált: a régi kemence 2 millió tonna üveget olvasztott meg, 6 milliárd befőttes üveg készülhetett. Február 11-én, a kemence lecsapolásakor 400 tonna üveget engedtek le. A bontással 5 ezer tonna törmelék keletkezett, s annak elszállításáról is gondoskodtak. Az új kemence építését 900 munkavállaló segítette. Tegyük hozzá: balesetmentesen. Május 2-án felfűtötték a kemencét, 12-én megjelent az első üvegcsepp. Az energiamegtakarítás olyan mértékű a beruházásnak köszönhetően, ami elegendő lenne akár 1 100 lakás felfűtésére.

Az avató ünnepség szalagját Simonka György országgyűlési képviselő, Renato Freschi és Bojtor István vágta át, majd gyárlátogatáson vettek részt. Fotó: Imre György

Szabó József értékesítési vezető emlékeztetett, a technológiai fejlődés az itt dolgozók szakértelmével párosulva a minőségibb szolgáltatás garanciája. Az orosházi gyár kiszolgálja az élelmiszeripar és a borászat üvegigényeit Közép-Európában, Olaszországban. Piacaik bővítésén folyamatosan dolgoznak.

 

Bojtor István alpolgármester elismerésének adott hangot, jelezve, a beruházással energia-megtakarítást ér el a vállalat, környezettudatos szemlélete példás, ahogy az is, ahogy a munkavállalók érdekeit szem előtt tartja.

– Orosháza nagyra értékeli, hogy a leállás idején nem történtek elbocsátások. Helyette képzéseken vettek részt a dolgozók. Ez a biztosítéka annak, hogy Orosháza a folytatásban is a hazai üveggyártás fellegvára maradhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában