konferencia

2018.06.14. 21:27

Aki többet olvas, könnyebben boldogul az életben

Én olvasok, Te olvasol, Ők olvasnak még? - címmel rendezett konferenciát a Határ Győző Városi Könyvtár, amely az olvasóvá nevelés szükségességét kutatta. Toldi Balázs polgármester beszédében elmondta, két kisgyermek édesapjaként úgy véli, nem reménytelen, hogy a mai fiatalok, telefon használata mellett több könyvet lapozzanak fel, ám a siker érdekében több időt és energiát kell fektetni az olvasás iránti készség felkeltésébe. 

B.A.

Péterfi Rita az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum főigazgatója cseppet sem unalmas statisztikákkal igazolta az olvasás jelentőségének mivoltát. Kiderült, 2005 óta hazánkban egyre többen forgatnak könyveket sőt válnak elit olvasóvá, azaz olyanná, akik évente 12 könyvet is átlapoznak, ám ezzel együtt az egyáltalán nem olvasók száma is növekedett. A nemek arányát tekintve a nők viszik el a kötetek többségét, ez viszont nem csak hazánkra, de világviszonylatban is értendő.

Dr. Pompor Zoltán, a Magyar Gyermekkönyv Fórum elnöke. /A szerző fotója/

Az olvasáspszichológus szerint ezért az olvasás terén a fiúkat másképp kell megfogni. Péterfi Rita azt mondja, a gyerekeknél fontosak a csalik. Ilyen lehet egy születésnapra előfizetett, a gyermek nevére szóló, érdeklődését fókuszban tartó újság, melynek rövid terjedelmű, sokféle szövegtípussal rendelkező hasábjai rávezetik a legkisebbeket az olvasásra. Továbbá a háztartásokban kialakított családi könyvtárak is fokozzák a betűfalási készséget, amely számokkal igazolhatóan kihatással van az egyén felnőttkori, társadalomban elért eredményeire.

Dr. Pompor Zoltán, a Magyar Gyermekkönyv Fórum elnöke emellett kifejtette, gyakori probléma, hogy a fiú gyermekek előtt nincs kellő olvasói férfimodell, ami miatt a srácok nem tartják elég macsósnak az olvasást, sőt inkább cikinek érzik azt. Ezért fontos, hogy a férfiak is olvassanak csemetéjüknek, minimium napi 15 percet, még azt követően is, ha már megtanultak a gyerekek olvasni.

Az előadók közt szerepelt még Nyulász Péter író, valamint Ágostonné Farkas Mária, a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola igazgatója, aki a korai nyelv- és beszédfejlesztés, az írott nyelv elsajátításában való szerepét részletezte.

Dinyáné Bánfi Ibolya, a Határ Győző Városi Könyvtár vezetője elmondta, a gyomaendrődiek felültejesítik azt az országos statisztikát, mely a könyvtári beiratkozók számát mutatja, hiszen – az átlagos 10 százalékos arányszámhoz mérten – a fogyatkozó helyiek mintegy 17 százaléka iratkozott be a könyvtárba, amely egyébiránt két helyen is, a gyomai és az endrődi városrészben, egy gazdagon felszerelt, széles spektrumú könyvállománnyal fogadja az olvasókat.

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában