fejlesztés

2018.05.02. 11:26

Röplabda-akadémia: csarnokkal nyitnak

A Gyulai út és a Dobozi út által határolt háromszögben, a Békéscsabai Szakképzési Centrum területén épülhet meg a röplabda-akadémia munkacsarnoka – hangzott el a múlt csütörtöki közgyűlésen.

Licska Balázs

Szarvas Péter polgármester és a Fidesz-­frakció is elmondta: fontos döntések születtek a röplabda-akadémia ügyében. A városve­zető kifejtette: a fejlesztés első üteme a korábbiaktól eltérően nem a Modern Városok Program (MVP) keretében, hanem a sportágfejlesztési program részeként valósulhat meg. A Nemzeti Fejlesztési Minisz­tériumtól – a hazai röplabdaszövetségen keresztül – 1 ­milliárd 878 millió ­forint érkezik a röplabda-akadémiára.

Korábban az MVP eredményeként 150 millió forint ­futott be. Ebből a Vízmű, a ­Vásárhelyi Pál középiskola tornatermét teszik rendbe, ­illetve a városi sportcsarnoknál fejlesztik a szálláshelyeket. Az 1 milliárd 878 ­millió forintból megépítik a röp­labda-akadémia munkacsarnokát, fejlesztik a kollégiumi szálláshelyeket, eszközöket vásárolnak és egyéb kiadásokra költik a pénzt.

Baran Ádám, a BRSE elnöke bízik benne, hogy 2019 végére elkészül a röplabda-akadémia munkacsarnoka.

Fotó: Imre György

Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda SE elnöke­ elmondta­: egy nagyjából 2150 négyzetméteres munkacsarnok épülhet, abban egymás mellett három szabványos röplab­dapálya kaphat helyet. Kuriózum­ lesz és monopolhelyzetbe kerülhet a város, hogy egy csarnokban le lehet bonyolítani egy egész nemzetközi utánpótlásversenyt. Kiemelte:­ a fejlesztés nem öncélú, mivel azzal oktatási intézmények igényeit is kiszolgálnák, a mindennapos testneveléshez szükség van csarnokokra.

A röplabda-akadémia munkacsarnokához összesen közel­ 7000 négyzetméteres területre van szükség, mivel például parkolókat is ki kell alakítani az épület mellé. Több helyszínt is megvizsgáltattak a szakértőkkel, és arra a megállapításra jutottak: a Békéscsabai Szakképzési Centrum Gyulai úti területe – a Zwack József középiskola mögötti, a Trefort Ágoston középiskola melletti terület – ideális lehet a beruházáshoz.

Bár a vonatkozó terület az önkormányzaté, azt pár éve a város átadta vagyonkezelésbe a Békéscsabai Szakkép­zési Centrumnak. Mucsi Balázs főigazgató jelezte: hozzájárulnak ahhoz, hogy a fejlesztés érdekében módosítsák a megkötött szerződést. A területen vannak olyan felépítmények, amelyeket el kell bontani­, ilyen az aszfaltozott sport­pálya is.

Szarvas Péter hozzátette­: a munkacsarnokot tanítási­ időben a diákok használhatnák testnevelésórákon, tanítási­ időn kívül a röplabda-­akadémia sportolói. Kiemelte a fejlesztés fontosságát, hogy a város egy újabb sportlétesítménnyel gazdagodik, annak hála hazai és nemzetközi­ ­tornáknak adhatna helyet ­Békéscsaba, a sportturizmus pedig gazdasági előnyökkel is járhat.

Kollégium lehet a Csaba utcában

Az 1,8 milliárd forintos fejlesztés részét képezi, hogy kollégiumi szálláshelyeket is kialakítanak. Baran Ádám, a BRSE elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, a forrás ingatlan vásárlására is fordítható, és hogy több ingatlant is megvizsgáltattak. Lehetséges helyszínként merült fel a Csaba utca 3. szám alatti ingatlan, ami korábban idősek otthonaként működött.

Szarvas Péter polgármester pedig ezzel kapcsolatban jelezte, hogy az ingatlan közel másfél éve üresen áll és a hasznosítása nem megoldott – korábban úgy volt, hogy egy civil szervezet viheti egy projekt kapcsán, de abból nem lett semmi –, ezért az értékesítése valóban indokolt lehet. A BRSE kérte, nézzék meg, hogy azt értékesítené-e a város és hogy nagyjából mennyiért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában