rekonstrukció

2018.05.15. 19:50

Megkezdődött a körösladányi duzzasztó felújítása

Megkezdődött a körösladányi duzzasztó több mint 1,7 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukciója. Az Országos Vízügyi Igazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumának legfőbb célja a létesítmény üzembiztonságának helyreállítása, és ezen keresztül a vízkészletekkel történő fenntartható gazdálkodás feltételeinek javítása.

Papp Gábor

A duzzasztó hatásterülete 31 ezer hektár. Ezeken a részeken található Körösladány, Szeghalom, Vésztő, Körösújfalu, Újiráz és Csökmő – fogalmazott Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Mint mondta, az érintett településeken jellemzően a mezőgazdaság biztosít megélhetést a lakosság jelentős hányada számára. A hatásterületen jelenleg szántók, gyümölcsösök öntözésére, valamint halastavak vízellátására hasznosítják a duzzasztott vízkészletet.

Az agrárium vonatkozásában a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentése érdekében várhatóan jelentősen növekedni fog az öntözésre, az egyéb mezőgazdasági vízhasználatra berendezett és üzemeltetett területek nagysága. A duzzasztott víztérre települt rekreációs szolgáltatások köre is jelentősen bővült az utóbbi időben.

Fotó: Kiss Zoltán

Előreláthatólag a közeli és távolabbi jövőben az eddigieknél még nagyobb arányú vízigény lép fel a körzetben. A fejlesztések feltételeit megteremtő infrastruktúrának – a többlet vízigény felmerülésekor – rendelkezésre kell állnia, ezért is elengedhetetlen a rekonstrukció.

A létesítmény egyébként 1974 és 1977 között épült, és 1977 óta üzemel. A négy évtized alatt a duzzasztó elhasználódott, és felújítására nem volt lehetőség. A megkezdődött rekonstrukció nélkül a térségbe érkező tiszai és körösi öntözővíz fő elosztó műtárgyának biztonságos üzeme nem biztosítható. Elavultak többek között a műtárgy villamos-, gépészeti – és acélberendezései, illetve a betonszerkezete is.

Kocsi Mihály, a közbeszerzési eljárás keretében megválasztott kivitelező, a Kötiviép'B Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a rekonstrukció a létesítmény összes elemét érinti majd.

– Megtörténik a teljes betonfelület víz feletti részének felújítása, az acélszerkezetek korrózióvédelme és szükségszerű javítása – ecsetelte a szakember. – A duzzasztó alvízi és felvízi oldalán megvalósítják a burkolat és a feliszaposodott területek iszapmentesítését, ami feltétlenül szükséges a megfelelő működéshez.

Hozzátette, felújítják az elzáró szerkezetek teljes mozgatóberendezését az automatikával és az irányítástechnikával együtt. Víztelenítik az elengedhetetlenül szükséges munkatereket, a kiszolgáló létesítményeket teljes körűen felújítják.

Az üzemviteli épületre magastető kerül, a falakat hőszigetelik, a nyílászárókat, a burkolatokat kicserélik és épületgépészeti korszerűsítést hajtanak végre. A szolgálati lakások falai utólagos hőszigetelést kapnak. Megvalósul az üzemi híd teljes körű rekonstrukciója, 12 ezer négyzetméternyi útburkolatot újítanak fel a hozzátartozó parkolókkal együtt. Megújulnak a vízmércék és a vízhozammérő állomás is.

A körösladányi duzzasztó legfontosabb feladata, hogy a Tiszából a Körös-völgybe átvezetett vizet az igények szerint megossza, a vízhiányt megszüntesse, gazdaságosabbá tegye a víz eljuttatását a felhasználási területekre. Az üzemi duzzasztási szinten 1,6-2,2 millió köbméter víz tározását, 378 hektár öntözött terület és 147 hektár halastó vízellátását biztosítja.

A beruházásnak – amelyet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretéből finanszíroznak – 2020 szeptember végére kell befejeződnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában