tanulmányút

2018.05.11. 17:47

Gödöllői egyetemisták látogatták meg a csabai mintagazdaságot

Tanulmányutat tettek gödöllői egyetemisták a békéscsabai Medovarszki farmon, pénteken. A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karáról érkező másodéves állattenyésztő mérnökök meghallgatták a farm történetét, valamint az itt folyó növénytermesztés és állattenyésztés alapjait is.

Busi Ottó

Az egyetem már több mint tíz éve kapcsolatban áll a családi kézben lévő farmmal. Minden évben másodéves hallgatók érkeznek ide, hogy megismerkedjenek a békéscsabai gazdasággal. A diákok féléves baromfitenyésztés kurzusuk, illetve egy, a hallgatók önszerveződésén alapuló állattenyésztési szakkollégiumuk kapcsán próbálnak olyan ismeretekhez jutni, ami a tantárgyi keretekbe nem fér be.

Sztankó Zoltán mutatja be az egyik nevelőtelep működését a fiataloknak. Fotó: Lehoczky Péter

– A fiatalok a nemzeti tehetség program egyik pályázatán nyertek el egy kisebb összeget, ebből finanszíroztuk az utat. Ez a tanulmányút többek közt arra jó, hogy a hallgatók a gyakorlatban is lássák, miként működik egy ilyen gazdaság. Ezúttal első kézből kaphatnak csirketenyésztéssel és tartással kapcsolatos ismereteket. Itt aztán kérdezhetnek és azonnal válaszokat is kaphatnak azoktól, akik ezzel naponta foglalkoznak – árulta el dr. Kovács-Weber Mária egyetemi docens.

A farm bemutatása és története után Medovarszki András, a gazdaság vezetője és családtagjai vezették körbe a fiatalokat a telepen. Az egyik csirkenevelő épületet is megnyitották számukra, így ennek működését is megismerhették a fiatalok.

A hallgatók közül Molnár József úgy fogalmazott, eddig nem nagyon volt rálátása a csirketenyésztésre, ezért az itt elhangzottak és látottak rengeteg új információval szolgáltak. A telepet és az itt folyó munkát pedig példamutatónak nevezte.

Társa, Tóth Márk békési, ő lényegében hazajött. A fiatal úgy nyilatkozott, jó volt látni, hogy családon belül milyen jól meg tudják oldani a gazdaság működtetését. Mindezek mellett a gyakorlati tudást emelte ki, azt, hogy szemtől szemben találkoztak termelővel, gazdálkodóval, akiktől olyan tudást, inspirációt kaphattak, amit később sikerrel hasznosíthatnak.

Példaértékű családi gazdaság

A farm 1986 óta családi vállalkozás, ekkor vásárolták meg a megyeszékhely határában található tanyát. A többhektáros területen mintaszerű rendben helyezkednek el a lakóépületek, irodák és a baromfineveléshez szükséges gazdasági épületek. Induláskor 8 ezer csirkével kezdtek itt, ma csaknem 300 ezer csirkét nevelnek fel évente. A feladatokban a családtagok is aktívan részt vesznek. Medovarszki András, a gazdaság vezetője elmondta, feleségével ketten, valamint lányával és vejével munkamegosztás alapján látják el a vállalkozás feladatait. Mellettük három baromfigondozó és ugyanennyi gépész dolgozik, ők egyébként már hosszú évek óta, sőt, van, aki már több mint egy évtizede vesz részt a farm életében. A vállalkozás a csirkenevelés mellett mintegy 400 hektár területen foglalkozik növénytermesztéssel. Mindezek mellett egy tízhektáros erdőt és egy halastavat is magukénak tudhatnak. Ez utóbbiba épp’ most telepítettek több mint száz, csaknem egykilós pontyot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában