Veszélyes parazita

2018.05.12. 21:00

Ebáldozatait szedi a szívféreg Békésben

Veszélyes parazitát, szív­férget terjesztenek a szúnyogok, melyek súlyos betegséget okoznak a kutyáknál. Évekkel ezelőtt ez a kórkép csak a tőlünk délebbre fekvő, melegebb éghajlatú országokban volt gyakori, de az éghajlat melegedésével és így a kórokozót terjesztő­ szúnyogok elterjedésével 2007 óta hazánkban is egyre gyakoribb a betegség.

Balázs Anett

Jó néhány esztendeje már Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye is fertőzöttnek számít – tudtuk meg dr. Rácz Beáta állat­orvostól. A városban is megjelenő betegség az utóbbi időszakban több esetben a kedvencek halálát okozta. Idén tavasszal már volt olyan hét is, amikor három kutyát vitt el az alattomos kór.

A kis puli vidáman tűrte a vizsgálatot, gazdája azonnal megtudta a jó hírt dr. Rácz Beátától, hogy negatív lett a teszt.

A szerző felvétele

– Hét évvel ezelőtt került hozzánk Negró, a német ­juhászkutya, családtag volt, nagyon szerettük. Egy családi­ összejövetelen vettük észre, hogy hiába a sok ínycsik­landó illat és finom falat, Negró nem reagált az ingerekre, bágyadtan nézett előre. Több ­vizs­gálat után ­derült ki, hogy szívféreggel fertőzött. Öt hétig­ tartott a kezelése, próbáltuk megmenteni, de nagy bánatunkra végül az altatás ­mellett kellett döntenünk – idézte fel lapunknak a szomorú esetet Botos Csaba, Negró gazdája. Hozzátette, ma már bánja, hogy nem végeztetett korábban tesztet, hiszen úgy megelőzhető lett volna a tragédia.

Dr. Rácz Beáta arra figyelmeztetett, hogy mivel csak nagyon súlyos fertőzöttség esetén és akkor is előfordul, hogy csak évek múlva alakulnak ki a tünetek, a legfontosabb a szűrés és a megelőzés.

– A szívféreg lárváit a nőstény szúnyogok oltják be az állatokba, ahol a bőr alatti kötőszövetben, majd az izmokban és a belső szervekben vándorolva több vedlésen átesnek, és végül a tüdő ereibe jutnak. A folyamat, mire a beoltott lárvákból kifejlett, 15-30 centiméteres férgek lesznek, mintegy hét-kilenc hónapot vesz igénybe. A felnőtt férgek akár öt-hét évig is élhetnek, ha nem irtjuk ki őket, mialatt lárvákat, úgynevezett mikrofilariákat termelnek. A férgek, elnevezésük ellenére a tüdőartériában élnek, és csak ­akkor lógnak be a jobb szívfélbe, ha már nem férnek a nagy tüdőerekbe. Enyhe esetekben nem okoznak tüneteket, vagy csak néha köhécselést. Súlyosabb esetben már fáradékony is az állat, többet köhög, és a tüdő felett rendellenes hangok is hallhatóak. Nagyon súlyos esetben pedig lefogynak, étvágytalanok, nehezített légzés jelentkezik, és a jobb szívfél elégtelenségének tüneteit mutatják – fejtette ki dr. Rácz Beáta állatorvos.

Hozzátette, a szívférgességet egy gyorsteszt alapján ki lehet mutatni. Ha az eredmény negatív, akkor havonta adható cseppekkel vagy tablettákkal védekezhetünk a fertőződés ellen. A tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató állatok jól kezelhetőek, azonban a súlyosabb egyedek kezelési kimenetele kétes.

Emberre is hathat, de a kutyától nem lehet elkapni a betegséget

Dr. Rácz Beáta elmondta, a parazita főleg a kutyákra veszélyes, de leírtak fertőzöttséget hazánkban is macskákban, vadászgörényekben, rókákban, farkasokban és sakálban is. A betegség súlyossága függ az állat méretétől és a kifejlődött férgek számától, így a kisebb testű állatokban, illetve amelyekben több féreg fejlődik ki, súlyosabb tünetek mutatkoznak.

A macskák valamiért ellenállóbbak, náluk ritkábban jelentkeznek súlyos tünetek. A parazita az embert is megfertőzheti, ami közvetlenül a kutyától nem, hanem szintén szúnyogcsípés által lehetséges. Az élősködő csak ritkán telepszik meg az emberben, mivel a szervezet még azelőtt elpusztítja, mielőtt az gondot okozna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában