baleset-megelőzés

2018.05.23. 06:50

A traktoros felelős gépe láthatóságáért

Javában tartanak a mező­gazdasági munkálatok, ­fokozottan számítani lehet­ az utakon haladó, lassabb mezőgazdasági gépekre.

Busi Ottó

A termőterületeket meg­közelítő gépekkel akár éjszaka is találkozhatunk, mivel­ egyes munkálatokat az idő szorítása miatt ilyenkor végeznek el a földeken. Mind a gépkezelőknek, mind az utakon közlekedő többi résztvevőnek kiemelten figyelnie kell egymásra a balesetek megelőzése érdekében.

A szakemberek­ elmondása szerint minden közlekedési helyzetben számíthatunk arra, hogy lassú­, esetleg túlméretes járművel találkozunk, ennek figyelembevételével kell közlekednünk az utakon. Ahogy fogalmaztak, ahol nincs tiltva, ott fel kell készülnünk arra, hogy lassú járművel találkozunk, így a közlekedési és látási viszonyoknak megfelelően kell vezetnünk.

A traktoroknál is a gépkezelő felel a világítás működéséért és tisztaságáért /Illusztráció: Shutterstock/

Kérdésünkre válaszolva azt is hozzátették, a mezőgazdasági járműveknél ugyanúgy, mint a személyautóknál, a vezető felelőssége, hogy a világítás megfelelően működjön és tiszta legyen.

– A mezőgazdasági vontatókkal kapcsolatban is a személygépkocsikhoz hasonló elvárások vannak. A vontató­nál is kell lenni helyzetjelzőnek, tompított és országúti fényszórónak, valamint a féklámpa mellett irányjelzőnek. Ha pedig a gép saját lámpáit a vontatmány eltakarja, akkor külön fényjelzőkkel kell gondoskodni a láthatóságról – mondta el a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatal műszaki engedélyezési, fogyasztóvédelmi és foglalkoztatási főosztályának főosztályvezetője.

Dobókői György hozzá­tette, vannak esetek, amikor figyelmeztető jelzést, úgynevezett sárga villogót kell használni­ a gépeken, ez három méter szélesség felett alkalmazandó­, kötelező jelleggel, és a jármű legmagasabb pontján kell ­elhelyezni, úgy, hogy minden irányból jól látható legyen. Ha ez nem megoldható, akkor több lámpát kell használni, a lényeg, hogy a figyelmez­tető jelzés minden irányból lát­ható legyen.

Illusztráció: MW

Egyebek mellett azt is megtudtuk, ha ilyen figyelmez­tető jelzést látunk, akkor lassú­ haladással és fokozott figyelemmel kell megközelíteni azt, ugyanis ilyenkor számolhatunk azzal, hogy valamilyen munkavégzés történik az úton, esetleg túlméretes vagy lassú jármű van az úton. Ezenfelül azt is kiemelték, ne csak a figyelmeztető­ jelzést figyeljük, hanem azt is, hogy az érintett jármű mekkora tempóval halad.

– Arra kell számítani ugyanis, hogy akár jelentős sebességkülönbség is lehet a járművek közt. Úgy közlekedjünk, hogy a féktávolságunk rövidebb legyen, mint a belátható útszakasz, azért, hogy biztonsággal meg tudjunk állni. Ezért mindig az aktuális út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk – hívta fel a figyelmet Benkő Mihály, a Békés Megyei Kormány­hivatal Békéscsabai ­Járási Hivatal műszaki engedélyezési, fogyasztóvédelmi és foglalkoztatási főosztályának főosztályvezető-helyettese.

Az általunk megkérdezett mezőgazdászok elmondták, gépeik csak a szükséges mértékben használják a forgalmas közutakat, és próbálnak annak szélén haladni, ­illetve amennyiben feltorlódik mögöttük a forgalom a lehető leghamarabb félreállnak, elengedni a többi közlekedőt. A láthatóságot is fontosnak tartják, erre is ügyelnek. Járműveik műszaki állapotát pedig a hatóságok mellett ők maguk is folyamatosan figyelemmel kísérik.

 

A sár további problémát jelenthet

A mezőgazdasági földmunkák­ egyik velejárója a gépekre tapadt sár, ami aszfaltburkolattal ellátott útra kerülve – ­főként nedvesen – kifejezetten balesetveszélyes. A szennyeződést egyébként a gépkezelőnek kell eltávolítania mielőtt felhajt a közútra, vagy ha már beszennyezte azt, akkor gondoskodnia kell a felhordott sár eltávolításáról.

Egy nekünk nyilatkozó gazdálkodó elmondta, jellemzően esős, saras időben nem is tudnak dolgozni a földeken. A férfi hozzátette, ha mégis így alakul, a kerekeket, a gépet megtisztítják, de ahogy fogalmazott, miként az élet más területein, sajnos itt is lehetnek felelőtlen, nemtörődöm emberek, akik nem sokat foglalkoznak ezzel, és így a gazdák ellen hangolják az autósokat. Majd megjegyezte, a legtöbben azért lelkiismeretesen és a szabályokat betartva végzik a munkájukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában