Fejlesztés

2018.04.27. 17:22

Új lakóotthon a pszichiátriai betegeknek Eleken

Letették az „Új szociális lakhatási forma Eleken” című programban épülő egyik lakóotthon alapkövét péntek délelőtt Eleken, a Vécsey utcában. A 630 millió forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló projektben összesen hat, 12 fő befogadására alkalmas lakás felépítését végzik el év végéig a város különböző pontjain.

N.-L. V.

Az ingatlanokba az Eleki Pszichiátriai Betegek Otthona ellátottjai költöznek – összesen 72-en –, a kitagolás eredményeképpen.

– A kormány 2011-ben tette le a kiváltás stratégiáját az asztalra, 2015-16-ban az első 660 lakót kiköltöztette, hat nagy intézmény bezárásával. Látva az eredményeket, 2017 januárjában pedig úgy döntöttünk, hogy fel kell gyorsítani a folyamatot, hamarabb kell végezni a kiváltással.

A kormány rövidítette a határidőket, és ennek nyomán előírta a 2. és 3. kör előkészítését. Most a 2. kör kezdetén vagyunk itt Eleken, amelynek folyamán 22 milliárd forint keretösszegű támogatásból további körülbelül 2 500 fogyatékos és pszichoszociális fogyatékossággal élő ember számára nyílik meg a lehetőség, hogy 2018 végéig kiköltözhessen a nagy intézményekből – fogalmazott az alapkőletétel előtt Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Az épületekben kétfős szobákat, három szociális helyiséget, közösségi teret, valamint a kertben egy bográcsost alakítanak ki. A projekt részeként átalakítják a Semmelweis utcán található otthont is, mely a jövőben a fejlesztőfoglalkozások, az alapszolgáltatások, az étkeztetés és a házi segítségnyújtás funkcióinak felel meg. Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő az eseményen elmondta, még két településen, Vésztőn és Okányban történik hasonló kitagolási munka, az elekivel párhuzamosan.

Fotók: Lehoczky Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában