expedciófilm

2018.04.07. 07:24

Bemutatták az Öreg Hölgy szeretőit

Bemutatták az Öreg Hölgy szeretői című expedíciófilmet pénteken este Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az alkotás a Giurgiutól a Duna-deltán keresztül a Fekete-tengerig tartó hajóutat, a különleges környezetet és embereket, valamint a túrával együtt járó kalandokat mutatja be az érdeklődőknek.

Papp Gábor

– Sok év telt el mióta belefogtunk abba a vállalkozásba, amelynek részeként a békési kikötőből indulva a Fekete-tengerig szerettünk volna eljutni – vezette be a szép számú érdeklődő előtt megtartott filmbemutatót Major Gyula főrendező-operatőr. Az expedíció tagjai első ízben Giurgiuig hajóztak, és akkori élményeiket a Kikiriki, talán szerda van című alkotásban örökítették meg. Tavaly pedig elsősorban a Giurgiutól a Fekete-tengerig tartó szakaszt járták be.

– A 90 perces filmben kronológia szerint mutatjuk be az utazásunk során érintett településeket, külön részt szentelve a Duna-deltának, az ott élő különleges madár- illetve halállománynak, az embereknek, a lipovánoknak, s persze a tengernek is – nyilatkozta lapunknak Major Gyula.

A főrendező-operatőr elárulta, hogy a címben az Öreg Hölgy természetesen a Dunára utal, hiszen hajós berkekben sokan csak így nevezik a folyót. A szeretők pedig éppen azok a túrázok, akik rajonganak az egyedi, semmihez sem hasonlítható környezetért. Major Gyula kérdésünkre elmondta, hamarosan a helyi televíziók is bemutatják majd az alkotást, ami először a 7.tv-n lesz látható.

Gyurkó Dániel, a film ötletgazda-producere elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy a táj egész mást mutat a folyóról, mintha valaki egy település hídjáról tekint le a Körösre vagy éppen a Dunára.

– A Kikiriki, talán szerda van és az Öreg Hölgy szeretője megszületésének egyik legfőbb célja éppen az volt, hogy bemutassuk, meddig lehet elérni vízi úton Békés megyéből, Békésről indulva – fogalmazott. Mint emlékeztetett rá, első útjuk után expedíciós társuk, Boldog Gusztáv fogalmazta meg, hogy a küldetést folytatniuk kell egészen a Fekete-tengerig. Erre végül is mintegy félévtizedet kellett várni, miközben két természetfilmet is elkészítettek.

Gyurkó Dániel szólt arról, hogy idén várhatóan újfent nagy fába vágják a fejszéjüket.

– Terveink szerint a hollandiai Rotterdamból indulva, a Rajnán, a Majnán, a Dunán, a Tiszán és Körösön keresztül Békésen érnénk célba, a vízi lehetőségek egy újabb érdekes részét felvillantva. A producer hangsúlyozta, bíznak abban, hogy támogatóik ismét melléjük állnak, és akkor az újabb expedícióból is film születhet.

A pénteki esti bemutatón köszöntőt mondott Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, aki Major Gyula megfogalmazása szerint évekkel ezelőtti közös munkájuk során nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Körösök szépségeit megismerték.

– Az expedíció tagjai a Körösök és talán szélesebb értelemben a vizek nagykövetei – emelte ki Bak Sándor. – A film számos fontos üzenetet hordoz. Hiteles, a vizeket jól ismerő és tisztelő emberek mutatják be a semmihez sem fogható környezetet.

A környezet szinte belénk ivódik

Dr. Rákóczi Attila, az egyik fontos támogató, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében kifejtette, maga a környezet, ami körülvesz bennünket, beleivódik az emberbe.

– Amikor látunk egy képet az otthonunkról, látunk egy képet a tájról, ahol születtünk, jó érzés tölt el bennünket. Ha ez a determinációs elem genetikailag rögzül bennünk, akkor az a mindennapi tevékenységünkben, együttélésünkben, a társadalom szervezésben is fontos szerepet tölt be – fogalmazta meg a film egyik fő küldetését.

A film előzetese " target="_blank" rel="nofollow noopener">ide kattintva megtekinthető.

Beküldött fotók

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában