projekt

2018.03.28. 15:17

Csökkentenék a szegény gyermekek számát Sarkadon

Egy félmilliárd forintos, ötéves projekt kezdődött a sarkadi járásban, aminek révén mérsékelnék a szegény gyermekek és családok számát, felszámolnák a mélyszegénység szélsőséges formáit – hangzott el szerdán Sarkadon, a művelődési központban tartott rendezvényen.

Licska Balázs

Patócs Anikó szakmai vezető elmondta: egy EFOP-os kiíráson 500 millió forintot nyert a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás a gyerekesély programra. Az ötéves projekt megvalósítása nemrég kezdődött el, és az 2022. március 31-ig fejeződik be. A Kistérségi Humán Szolgáltató Központ önkormányzatokat, nemzetiségi önkormányzatokat, családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat, bölcsődét, általános iskolákat, középiskolát is bevon a projektbe.

Patócs Anikó szakmai vezető ismertette a projekt részleteit. A szerző felvétele

– A projekttel az a cél, hogy a gyermekek és a családok esetében csökkentsék a szegénységet – mondta dr. Mokán István, a kistérségi társulás elnöke, Sarkad polgármestere, hozzátéve: a gyermek öröm és reménység, fel kell ismerni a bennük rejlő lehetőségeket, kincseket. Hangsúlyozta, hogy a gyermekek jelentik a jövőt, és hogy az egész járást felölelő projekt valósul meg. Aláhúzta: a járás tizenegy települése között példaértékű az együttműködés, kistérségben gondolkodnak.

Kiemelte: soha nem látott nagyságrendben várhatók fejlesztések Sarkadon és a kistérségben. Csak a városban 7 milliárd forintban valósulhatnak meg beruházások, miközben korábban egy-egy önkormányzati ciklust 1-1,5 milliárd forintnyi fejlesztés jellemzett. A mostani projektek jelentős része a gyermekeket célozza. Tanuszoda épül, bölcsődét építenek, korszerűsítik az óvodákat, fejlesztik a Kossuth utcai általános iskolát – tornacsarnok is épül –, de a Gyulai úti általános iskolánál is várhatók beruházások. A középiskola épülete ugyancsak megújulhat hamarosan.

– Nemcsak a gyermekeknek, hanem egész családoknak, valamint szakembereknek is segít a projekt – erről szólt az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára. Langerné Victor Katalin hangsúlyozta: a helyi problémákra helyi válaszokat kell adni.

Fontosnak ítélte az úgynevezett szoft jellegű projekteket, de mint mondta, infrastrukturális fejlesztések is lesznek, hogy a gyermekeket megfelelő környezetben fogadhassák, akik később otthon is igénylik majd az igényes környezetet. Biztos Kezdet Gyerekházak, esélyteremtő óvodák működnek, hogy a kicsik a hátrányukat leküzdve mehessenek általános iskolába. Lényegesnek nevezte, hogy Sarkadon és a kistérségben befektetésként tekintenek a gyermekekre. Úgy véli, hogy a projektnek lakosságmegtartó ereje is lesz: a felnövő generációk helyben keresik majd a boldogulást.

Üdvözölte a gyerekesély programot dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Örömtelinek mondta, hogy egy 500 millió forintos projekt valósulhat meg a sarkadi járásban, amelyik az ország leghátrányosabb helyzetben lévő járásai közé tartozik, és hogy a program a rászoruló gyermekeket segíti. Hangsúlyozta: Sarkadon és a járás további tíz településén jelentős fejlesztések várhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában