laptopot kaptak

2018.03.02. 19:59

Folyamatosan gyakorolnak, és böngésznek a neten a 65 év felettiek

Hátrányos helyzetű településeken folytatódott az a kormányzati infokommuni­kációs program, amelynek célja többek közt az idősek életminőségének javítása. Megyénkben több település is érintett, lapunk telekgerendási tapasztalatok alapján járt utána, miként is segít ez az érintetteknek.

Busi Ottó

A program az otthonukat elhagyni nem tudó 65 év felettiekre fókuszál, országszerte ötezer érintett számára biztosít laptopot, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást.

Az Idősügyi Infokommunikációs Program felelőse, Jeneiné dr. Rubovszky Csilla elmondta, az idősek életminőségének javítása mellett a kormány célja az is, hogy a korszerű infokommunikációs eszközök hozzájáruljanak a családtagok idősgondozásból eredő terheinek csökkentéséhez, és munkavállalásuk elősegítéséhez is. A program másik fontos eleme a bűnmegelőzés, amelyben szintén nagy szerepet kap a résztvevők számára ingyenesen biztosított számítógép és internetelérés. Ezek segítségével vehetnek részt az idősek a rendőrség által tartott online bűnmegelőzési konferenciákon. A miniszteri biztos hozzátette, a program a szociális és egészségügyi ellátórendszert is tehermentesíti, valamint több mint ezer új munkahely létrehozását segíti elő.

Csiernik Mihály tanulmányokat, írásokat kutat fel, és olvas a laptopon Fotó: Lehoczky Péter

Telekgerendáson öten kapták meg az eszközöket, még tavaly év végén. Az önkormányzatnál adtuk át, de aki nem tudott eljönni, annak én vittem ki – kezdte Szabó Edit, aki a telekgerendási program közfoglalkoztatottjaként ­vezette be a számítógép és a ­világháló használatának rejtelmeibe az érintetteket. Hozzátette, a programban résztvevők folyamatosan gyakorolnak a laptopon, böngésznek az interneten. Volt, aki még sohasem használt ilyen eszközt, számára eleinte nehézkes volt a fe­ladat, de sokat fejlődött. Akad, akinek még mindig sokat kell tanulnia, de ahogy fogalmazott, látszik, hogy csak gyakorlás kérdése: a „tanulók” ugyanis jól haladnak.

Tapasztalatai szerint a szépkorúak érdeklődési köreiknek megfelelően böngészik a világhálót, miközben új dolgokat fedeznek fel. Szeretnék megtanulni a közösségi oldalak használatát, családi fotókat akarnak nézegetni, illetve videócsetelni és levelezni szeretnének ismerőseikkel. – A programban résztvevők örülnek és nagyon érdeklődők. Ugyan volt, aki kicsit félve, de lelkesen fogadta az eszközöket, majd a félelmet felváltotta a kíváncsisággal vegyes érdeklődés – egészítette ki mondandóját.

– Tetszik a program, jónak tartom a lehetőséget, új, izgalmas dolgokat tudok meg. Korábban sosem használtam még számítógépet, így számomra kifejezetten érdekes ez az egész, az eszköz, és az internetezés is szinte teljesen új világot nyitott meg előttem – mondta az egyik érintett, Litauszky Iván Gézáné.

– Úgy gondolom, a számítógép elősegíti azt, hogy a korosztályunk mindennapjai szebbé váljanak. Aki mondjuk betegségben szenved, annak is eltereli a figyelmét, nem csak a problémákra koncentrál. Ezenkívül különböző írásokat, tanulmányokat is néztünk már, sőt, képezni is tudjuk magunkat, rengeteg új dologra van lehetőség – árulta el Csiernik Mihály, aki szintén részt vesz a programban.

Az érintettek hozzátették, a laptopot sokan meg sem tudták volna vásárolni maguknak, de az eszköz mellett a hozzá szükséges tudás és az aktív használatához szükséges ismeretek elsajátítása is nagyon hasznos része a programnak.

Új eszközzel bővül az életminőséget javító program

Februártól új eszköz egészíti ki a szépkorúak életminőségét javító programot – jelentették be nemrégiben a program felelősei. A szívdiagnosztikai készüléknek köszönhetően gyorsabbá és egyszerűbbé válik az idősek szűrése, a szívbetegek azonosítása, állapotuk nyomon követése.

– Az érintettek a szűréseket mostantól otthonukban önállóan elvégezhetik. Az új eszköz nagyban hozzájárul a program főbb céljainak megvalósításához: az életminőség javításához, a családtagok, a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítéséhez – mondta Jeneiné Rubovszky Csilla, a programért felelős ­miniszteri biztos. A magyar fejlesztésű, névjegykártya méretű eszköz intelligens algoritmus segítségével mutatja ki a szív működésének rendellenességeit, a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatát. Klinikai szintű EKG-t mér, melyet orvosi segítség nélkül kiértékel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában