Fejlesztés - galériával

2018.02.28. 19:56

Tervezett leállás az üveggyárban, májustól jön a tesztüzem

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. életében nem mindennapi esemény zajlik. Február 11-én leállt Magyarország egyetlen öblösüveggyárának a kemencéje, s így a termelés is szünetel. Tervezett leállásról van szó, hiszen az ilyen kemencéket 12-15 évente fel kell újítani. Az orosházi „öblösben” is elérkezett az idő.

Csete Ilona

Tervezett kemenceleállás keretében végzik az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. egyetlen magyarországi gyárában a 20 millió eurós beruházást 150 külsős szakember bevonásával. A Dél-Alföldön 1963-óta megszakítás nélkül termelnek az üveggyárak, az amerikai társaság tulajdonába 25 éve került az öblös üveggyár, amely évente 110 ezer tonna befőttes és számos formájú palackot gyárt a leginkább környezetbarát alapanyagból, az üvegből.

A szerdai gyárbejárás előtt a cégvezető, Renato Freschi tájékoztatta a sajtó képviselőit a leállás részleteiről.

– A társaság 20 millió eurós beruházás keretében újjáépíti a kemencét. Az elmúlt napokban végeztek a bontással. Százötven külsős munkavállaló dolgozik azért, hogy a betervezett 80-85 nap alatt végezhessünk a fejlesztéssel – nyilatkozta a szakember, aki a beruházás kapcsán a kiemelte, a legújabb technológia alkalmazásával csökken majd a káros anyag kibocsájtása, és a másik fontos szempont, hogy a legkisebb energiafelhasználással üzemeljen majd az új kemence a legjobb minőség elérésével, a munkabiztonság fokozása mellett. A projekt keretében elvégeznek minden szükséges karbantartási munkát is. Felújítják a formázó és a minőségellenőrzés gépeit. A társaság korábban tájékoztatta vevőit, a konzervipar szereplőit, az agrárkamarát az üvegellátásban várható nehézségekről. A tesztüzemet április végére, májusra tervezik.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a leállás ideje alatt a dolgozók részt vállalnak a kivitelezésben, a karbantartásban, vagy pihenő idejüket, szabadságukat töltik, másokat átirányítottak társterületekre.

– Azért, hogy az új technológiát, munkabiztonságot és a környezetvédelmi előírásokat elsajátítsák, s majd a folytatásban zavartalanul alkalmazzák, többen részt vesznek külföldi képzéseken, tréningeken is. Felkészültségükhöz olasz segítséget kapnak – ezt már a gyárigazgató, Fekete Péter tette hozzá, miközben körbevezette a sajtó munkatársait az építési területen, ahol a bontás után jelenleg az új kemence alapozása zajlik.

A cégvezető lapunk érdeklődésére azt is elmondta, függetlenül a jelenleg zajló beruházástól, a gyárban folyamatos a termékfejlesztés, évente 15-20 új üvegpalackot mutatnak be a piacaikon vevőiknek. Hangsúlyozta, a vevői igényekre azonnal reagálnak.

Üvegipari szakképzés a cél

Az O-I a világ vezető csomagolóüveg gyártó vállalata, központja Amerikában van. A világ 23 országában,  78 gyáregységében különböző csomagolóüvegeket gyárt a konzervipar, a szeszipar, a söripar, valamint a borászatok, az üdítőital-ipari vállalatok, valamint a gyógyszeripar számára. 27 ezer ember foglalkoztatásáról gondoskodik. Az európai központ Svájcban van. Az egyetlen hazai gyárban 230-an dolgoznak.

Képzett, tehetség fiatalokat alkalmaz az O-I, multinacionális cégként komoly karrierlehetőséget is kínálva – tette hozzá a sajtótájékoztatón Ördögné Papdi Zsuzsanna HR-vezető. Partnerük a miskolci egyetem, tárgyalásokat folytatnak az orosházi városvezetéssel, de együttműködnek más, helyi cégekkel is azért, hogy a szakemberképzéssel helyben tartsák a tehetségeket, biztosítsák a mérnöki utánpótlást. Renato Freschi célként az üvegipari szakképzés megteremtését fogalmazta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában