múltidéző

2018.02.03. 21:30

A csehszlovák sítúrákra is lehetett készülni a szanazugi sípályán

A telek egyre kevesebb havat hoznak Békés megyében, idén eddig az idő is kimondottan enyhe volt. 37 évvel ezelőtt viszont olyan hó volt, hogy még sípályát is létesítettek Szanazugban.

T.-V. F.

Lehet ennek örülni, vagy nem örülni, de egyre ritkábban látunk telente havat Békésben. Ha esik is, még arra is alig elég, hogy tisztességesen befehérítse a tájat, de nem így volt ez 1981-ben, amikor olyan hó volt, hogy könnyen ki tudtak alakítani egy gyakorló sípályát Szanazugban. A pályán oktatás is zajlott, és nem csak a lesiklás fortélyait ismerhették meg a vendégek, hanem ismerkedhettek az elektromos sífelvonó működésével is. Erről bővebben pontosan 37 évvel ezelőtt jelent meg egy cikk a Népújságban, lapunk elődjénél.

Több mint félezren kirándultak vasárnap Szanazugba, ahol síoktatás zajlott. A megyei KISZ-bizottság, a tanács művelődésügyi osztálya és a Turisztikai Kölcsönző Szolgálat szervezésében a szanazugi gyulai oldal vízösszefolyásánál felállítottak egy hordozható, elektromos sífelvonót is, amelyet szinte mindenki kipróbált. S hogy mi volt ennek célja? Azok, akik a közeljövőben a hegyekbe utaznak egy kis sítúrára, ezúttal megismerhették a felvonók működését. Mint a rendezők vallják: „Minden hét végén megrendezzük e találkozót, amíg hó lesz.” Egyébként e hét végén gyönyörű, szikrázó napsütésben, s ideális, 5—6 centis hóvastagság mellett gyakorolhattak a sízők, szánkózók, sőt, mint képünk is tanúsítja, azok is csúszkálhattak, akiknek semmilyen felszerelésük nem volt. S a jövő tervei? A mostani ingyenes síoktatás már előkészítése az 1981. december 18-tól folyamatosan megrendezendő csehszlovákiai sítúráknak — 18-at szerveznek jövő év március közepéig —, amelyre elsősorban a középiskolásokat, és a dolgozó KISZ-eseket várják. Természetesen a majdani sítúrák az El-mozgalomban is „pontértékesek” lesznek. Nos, itt az alkalom, hogy amíg hó van, tanuljunk a szanazugi „lankákon” síelni – írta a Népújság 1981. február 3-án.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában