Különlegesség

2018.01.27. 11:24

Szusit készít Csabán a Fülöp-szigeteki séf

Nemrégiben nyílt a megyeszékhely első makizusi étkezdéje a városban. A különleges ázsiai étel frissen­, helyben készül elvitelre az üzlet nyitvatartása alatt. A tulajdonos a Fülöp-szige­tekről érkezett, és több nemzetközi helyszín után most a békési lakosoknak mutatja meg konyhaművészetét.

Busi Ottó, [email protected]

Michael Ferdinand Figdor Szingapúrban és a Fülöp-szigeteken nőtt fel. Több külföldi étteremben is készített ételeket, ahol mesterszakácsokkal dolgozott együtt, többek közt az ötcsillagos Ritz hotelben is. Az Egyesült Államok mellett járt Dublinban, ahol egy ír kávéház és tapasbár vezetője volt, de étteremvezetőként és vezetőszakácsként is tevékenykedett több országban.

– Svájci filipinó származású vagyok, de érdekesség, hogy van egy magyar dédnagymamám apai oldalon, az ő vezetéknevük „Puszta”. Feleségem is magyar, ő békéscsabai, és immár hat éve vagyunk házasok, ennyi ideje tapasztalhattam meg az igazi magyar ­esküvő és lakodalom fogalmát – ­mesélte nevetve a séf.

Néhány évet ugyan éltek külföldön, többek közt Dublinban, Manilában is, de miután megszületett kisfiuk, eldöntötték, hogy Békéscsabára költöznek. Úgy érezték, a boldog családi életet itt találják meg.

Michael Ferdinand Figdor elmondta, a nemzetközi konyhakultúra az egész családja vérében benne van. Ahogy fogalmazott, otthon alkalmakkor vagy ünnepségeken az asztalon felszolgált ételek mindegyike a legjobb, és a világ minden táját magasan leképező finomságokból áll, és mondhatni, a kultúrák olvasztótégelye is, a többnemzetiségű család okán.

– Kulináris kézművesként tisztelettel adózom azok előtt, akik itt, helyben termelik meg azt a nagyszerű alapanyagot, amiből én vagy más szakácsok is dolgozhatnak. Kifejezetten szeretem az itteni, az itt megtermelt élelmiszereket. A magyar termékek általában meglepően finomak, és nagyszerűen használhatók az úgynevezett fúzióhoz, amikor például az ázsiai és a magyar kultúra ételei találkoznak egymással, egy tálra helyezve. Számomra a házi kolbász, az abált szalonna és a pacalpörkölt a három kedvenc magyar étel.

A szalonnasütés pedig a nyár legjobb pillanatait juttatja eszembe – mesélte lapunknak emlékeit a szakács.

Az étteremvezető szerint van jövője a makizusi ételeknek a régióban. A Sushi Ocean Budapest mesterszakácsától és a Tika Masala nevű indiai étkezde tulajdonosától is hasznos tanácsokat kapott az induláshoz, ahhoz, hogy végül létrejöjjön az álma: az első Maki Sushi Shop elindítása.

– Ázsiában nevelkedve megtanultam értékelni a rizs évszázados termesztését, valamint a rizs főzésének hagyományos módszereit. Elsajátítottam a szusi készítésének technikáját, és hogy miként lehet fúziót létrehozni a nemzetközi, így a magyar ízekből is. Gyakorlatilag lehetetlen találni szusit, esetleg szasimit kínáló helyet Békés megyében vagy a közeli területeken. Azért vagyok, hogy mindannyian élvezhessük a szusiélményt. Szeretném megmutatni azt, hogy ki vagyok, meg akarom osztani a konyhámat az itteniekkel, igyekszem a legjobb helyben készült makizusit készíteni a helyieknek – zárta a beszélgetést a tulajdonos.

Maki Mike mindig agyal valamin

A szusi vagy a japán rizs az a rizs, amelyet a különféle szusik készítéséhez használnak.

A szusival foglalkozó szakács küldetése, hogy mindennap tökéletes rizst készítsen. A maki­zusi pedig a tökéletes, kézzel hengerelt tekercsek készítésének következetessége.

– A Maki Mike-ban kézzel hengerelt makizusit kaphatnak a vevők, különböző minőségi összetevőkből és ízekből összeállítva. Az egyik különlegességem a „super mario uramaki”. Ebben a rizs kívülről van, és füstölt lazacot, fekete szezámmagot is tartalmaz, valamint a hengerelt tölteléket fűszeres krémsajt, uborka és surimi (rákrudacska) gazdagítja. Azok számára, akik nem szeretik a halakat és a tenger gyümölcseit, a csirkés, avokádós „roast chicken & avocado maki sushi”-t ajánlom. Mindennap frissen készül az étel, ezért korlátozott mennyiség van, és az is jelenleg csakis elvitelre kapható. A jövőben szeretném a szusi egyéb formáit is behozni, mint például a nigiri szusit és a szasimit (nyers hal) – vázolta terveit a Maki Mike tulajdonosa.

A Maki Mike tulajdonosa készíti a szusikat. Fotó: L. P.

 Békéscsabán a sushit is kolbásszal csinálják! Fotó: Tóth-Varga Fanni

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában