Ügyészségi hírek

2023.05.19. 19:11

Felrobbant a kazán Szabadkígyóson, súlyosan sérült az idős asszony

Maradandó fogyatékosságot okozó foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 48 éves büntetlen előéletű, szabadkígyósi illetőségű, de miskolci tartózkodási helyű férfival szemben, aki szabálytalanul alakította át egy ház fűtési rendszerét, az emiatt bekövetkezett kazánrobbanásban pedig súlyosan megsérült egy 70 éves idős nő.

P. G.

A férfi a fűtési rendszert szabálytalanul alakította át.

Forrás: Shutterstock

A vádbeli időben víz-, gáz-, és központi fűtés szerelőként dolgozó férfi 2017 februárjában végezte el az idős nő tulajdonában álló szabadkígyósi családi ház fűtési rendszerének felújítását. Ennek során beépített egy új földgáz-tüzelésű falikazánt, amelyet rácsatlakoztatott a meglévő fűtési csőrendszerre. Ugyanakkor a régi vegyes tüzelésű kazánt is beépítve hagyta, de a nyitott tágulási tartályt megszüntette, és helyette zárt tágulási tartályt szerelt be, azonban biztonsági szelepet és egyéb szükséges biztonsági szerelvényeket nem épített be.

A férfi a két rendszert összekötötte, és a kazánok választható üzemeltetéséhez egy elzáró golyóscsapot épített be. A beépített golyóscsap azonban sem nyitott, sem zárt állapotában nem volt alkalmas a fűtési víz felforrása esetén a nyomásnövekedés és a robbanás megakadályozására. 

 

A férfi szakmai hibát követett el, mivel a fűtésrendszert szabványtalanul alakította át, amely így baleset- és robbanás veszélyessé vált. 

 

A férfi azzal, hogy a vegyes tüzelésű kazán nyitott tágulási tartályát megszüntette, és helyette zárt tágulási tartályt épített be, súlyosan megszegte a szakmai tűz-, élet- és vagyonbiztonsági szabályokat.

A szabálytalan kialakítás következtében a vegyes tüzelésű kazán 2021 április 8-án a keletkezett gőztől felrobbant, és a közelében tartózkodó idős sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett el, köztük másodfokú égési sérülést és a lábszár- illetőleg a térdkalács törését. 

 

A végtagsérülések nem gyógyultak maradéktalanul; a sértettnél anatómiai és funkcionális károsodás maradt vissza, amely maradandó fogyatékosságként értékelendő.

 

A járási ügyészség a büntetőügyet előbb közvetítői eljárás lefolytatása céljából felfüggesztette, de a terhelt a közvetítői eljárás során vállalt kötelezettségét – a sértett által kért pénzbeli jóvátétel részletekben történő megfizetését – nem teljesítette, így vádemelésre történt. A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit az ügy iratai alapján, tárgyalás mellőzésével próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a víz-, gáz-, és központi fűtés szerelő foglalkozástól, illetőleg kötelezze őt a nyomozás során felmerült, közel 280 ezer forintot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában