Békés vármegye

2023.04.08. 14:55

Gyakran hivatkoznak arra a gyorshajtók, hogy beteghez vagy gyógyszerért mennek

A közlekedésben szabálytalankodók magyarázatai sokszor Békés vármegye rendőreit is meglepik. Sorozatunk második részéből kiderül, mire hivatkoznak rendszerint a gyorshajtók, a gyermekülést nem használók vagy azok, akik nem kapcsolják be a biztonsági övet. Dr. Szombati Andreával, a Békés vármegyei főkapitányság sajtószóvivőjével és a forgalomellenőrző alosztály rendőreivel néhány jellemző esetet idéztünk fel.

Ny. L.

A traffipaxos ellenőrzésen lebukott autósok kifogásainak tárháza végtelen. /Fotó: MW/

A szóvivő hangsúlyozta, a gyorshajtók, az engedély nélkül vezetők gyakran hivatkoznak arra, hogy beteghez vagy gyógyszerért mennek, illetve hogy az utasuk rosszul van, sürgősen orvoshoz, kórházba kell vinniük.

– Vannak ilyen élethelyzetek, és ezek megoldásában a rendőrök szükség esetén még segítenek is – emelte ki dr. Szombati Andrea. – A legtöbbször azonban bebizonyosodik, hogy csak a rendőri intézkedés miatt mondják ezt, valójában nincs veszélyben senki.

A forgalomellenőrző alosztály rendőrei kitértek arra, ha a gyermek nem ül gyermekülésben vagy nincs bekapcsolva az öve, a felnőttek ezt legtöbbször úgy magyarázzák: „Én többször kértem, rászóltam, de nem kapcsolja be, illetve mindig kikapcsolja.” 

A felnőtt felelőssége, hogy a gyermek biztonságosan utazzon. Ha egészen kicsi kora óta arra szoktatják, hogy addig nem indulnak el, amíg az autóban mindenki be nincs kötve, akkor jó példát mutatnak neki, és akkor ez a későbbiekben már természetes lesz a gyermek számára.

– Többször előfordul, hogy amikor a rendőrök látják, nincs bekapcsolva valakinek a biztonsági öve, utána mennek. Eközben az illető becsatolja az övét, és csak annyit mond: „Most már be vagyok kötve.” Ezzel mintegy elismeri, hogy percekkel azelőtt még nem volt – ecsetelte dr. Szombati Andrea. – Gyakori kifogás, hogy a család másik autójában maradt a gyermekülés, a magasító, pedig egyébként mindig abban utazik a gyermek. Csak éppen akkor nem, amikor az ellenőrzés történik. 

Akik nem állnak meg a STOP-táblánál, általában azzal védekeznek, hogy majdnem megálltak, a majdnem viszont nem megállás. Volt, aki azt mondta: „Erre járok minden nap, tudom, hogy úgysem jön senki, ezért nem állok meg.”

Hogy egy szabálytalankodó nő miért rejtette szoknyája alá a gyermekét, arról ITT írtunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában