Szabálytalankodók magyarázatai

2023.04.07. 10:37

Szoknyája alá rejtette a kocsit vezető nő a mellette ülő gyereket

A közlekedésben szabálytalankodók kifogásai, magyarázatai sokszor Békés vármegye rendőreit is meglepik. Nemrégiben az Ókígyósi út egyik forgalmas részén szlalomozott autójával egy férfi. Később azt a magyarázatot adta, hogy kevés volt az autóban az üzemanyag, és meg akarta mozgatni a benzint a tankban. Sorozatunk első részéből kiderül az is, miért rejtette a szoknyája alá egy nő a gyermekét.

A nő megpróbálta eltitkolni, hogy a gyermeke is vele utazik. Fotó: Shutterstock

Dr. Szombati Andrea, a Békés vármegyei főkapitányság sajtószóvivője kiemelte, a szabálytalanságok növelik a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

– Nem azért kell betartani a szabályokat, hogy megússzuk a büntetést, hanem azért, hogy biztonságosabban tudjunk közlekedni – hangsúlyozta a szóvivő. – A közúti balesetek elenyésző százaléka történik műszaki hiba miatt, a szerencsétlenségek túlnyomó többsége emberi hibára vezethető vissza. Ha kevesebben és kevesebbet hibáznának, nem lenne annyi baleset és vétlen áldozat. Mindezt könnyű lenne belátni, mégis vannak, akik nem veszik komolyan a felelősségüket. Pedig a közúti közlekedés veszélyes üzem, a másodpercek tört része alatt életek veszhetnek el, emberi sorsok mehetnek tönkre.

Vannak azonban, akik nem érzik ennek a súlyát, és nem veszik komolyan, ha hibáznak. A naponta az utakon dolgozó közlekedési rendőrök hosszasan tudnak mesélni erről. A Békés vármegyei főkapitányság forgalomellenőrző alosztályának rendőrei mindennap járják az utakat, velük is beszélgettünk. Kiemelték, sokan vannak olyanok, akik, amikor megállítják őket, azonnal mondják, hogy mit hibáztak, elismerik, hogy szabálytalanok voltak, és még elnézést is kérnek. Mások viszont elkezdik magyarázni az egyébként menthetetlen helyzetet.

Így tett például egy autós, akinek a vezető felőli oldalon szabálytalanul le volt sötétítve az ajtó üvege. Azt mondta, hogy mindez azért van, mert így gyakorlatilag alig lát ki rajta, ezért jobban kell figyelnie. Tehát így még jobban odakoncentrálhat a forgalomra.

Akik nem kapcsolják be a biztonsági övet, sokszor azzal védekeznek, hogy csak éppen akkor indultak el. Az övet azonban elindulás előtt be kell kapcsolni. Akadt példa arra is Békésben, hogy egy nő a szoknyája alá rejtette gyorsan a gyermekét – aki mellette ült, és nem volt bekötve – amikor leállították a rendőrök. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában