Balesetmegelőzés

2023.04.05. 14:07

Elvesztették látásukat a részegszemüvegben Békéscsabán

Az ittas állapotot szemléltető részegszemüveget is kipróbálhatták szerdán az érdeklődők a Csaba Centerben, a baleset-megelőzési bizottság rendezvényén. A rendőrség az akcióval a szabályos közlekedés fontosságára, az ittas járművezetés veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Licska Balázs [email protected]

Mezősi-Maczák Vilmos azt mondta, hogy alig észlelt valamit a környezetéből

Fotó: Bencsik Ádám

– A rendőrség egész évben igyekszik felhívni a figyelmet a szabályos közlekedés fontosságára, és húsvét közeledtével az ittas járművezetés veszélyei kerültek a középpontba – ismertette a helyszínen Deményné Tűri Zsanett rendőr hadnagy, a vármegyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Hangsúlyozta: azok, akik azt követően ülnek autóba és vezetnek, hogy alkoholt fogyasztottak, nemcsak saját magukat, hanem a többi közlekedő épségét is veszélyeztetik. 

Ittasság esetén megváltozik a térlátás, csökken a reakcióidő és tompulnak a reflexek, az ittasok nem észlelik megfelelően a távolságokat, a méreteket, a sebességet – és ezek veszélyt jelentenek. Hozzátette: a rendőrök a közlekedés biztonságának javítása érdekében folyamatosan kiszűrik a forgalomból a szabálytalankodókat, így azokat is, akik ittasan vezetnek. Tavaly csaknem negyven olyan személysérüléses közúti közlekedési baleset történt Békés vármegyében, amelyet ittasan okoztak.

Pintér István sorra döntögette a kitett bójákat, nem találta az utat

A békéscsabai bevásárlóközpontban Kónya Orsolya rendőr őrmester, a városi rendőrkapitányság munkatársa sárga bójákból épített fel egy pályát, azok között kellett a vállalkozó szellemű érdeklődőknek részegszemüvegben sétálni, lehetőség szerint úgy, hogy egy bóját se borítsanak fel. Az asztalon pedig elhelyezett egy kerékpárzárat és egy hozzá való kulcsot. Itt a feladat egyszerű volt: meg kellett lelni a kulcsot, azzal bele kellett találni a lyukba, és ki kellett nyitni a zárat.

– Érdekes volt – mondta Pintér István arról, hogy milyen volt részegszemüvegben közlekedni, azt követően, hogy az egyik sorban elhelyezett bóják szinte mindegyikét felrúgta. Hozzátette, kihívást jelentett számára megtalálni a két sor közötti szabad területet. 

– A szemüveg remekül szemlélteti, hogy milyen lehet részegen közlekedni – magyarázta Balog Zsolt, hozzáfűzve, nem tudta felmérni, hogy mi van körülötte, nem látta, hogy merre megy. Úgy véli, ez is egy bizonyíték volt arra, hogy miért nem szabad ittasan volán mögé ülni és vezetni. Az egyébként nem jelentett számára problémát, hogy kinyissa a zárat, miután megtalálta a kulcsot.

– Rettenetes volt – ecsetelte Mezősi-Maczák Vilmos, részletezve, hogy részegszemüvegben teljesen kiesett a tér- és a periférikus látása, csak úgy észlelt valamit is a környezetéből, ha teljesen a lába elé nézett. Hangsúlyozta: ahogy eddig, úgy biztos, hogy ezentúl sem fog ittasan kocsit vezetni. A kulcs és a zár nem okozott számára fejtörést, igaz, mint hozzátette, ha csak a látására hagyatkozik, akkor bajban lett volna, egyszerűen csak kitapogatta, hogy mit és hova kellene dugni.

Itt lesznek még baleset-megelőzési bemutatók

Április 6., csütörtök, 9.00 és 11.00 között Szarvas, városi piac, Kossuth utca

Április 6., csütörtök, 9.00 és 11.00 között Orosháza, piactér, Könd utca

Április 7., péntek, 9.00 és 11.00 között Békés, piactér, Fáy András utca, 2. számú pavilon előtt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában