Ügyészség

2023.01.11. 06:48

Kristályfogyasztók ellen emeltek vádat Békésben

A Békési Járási Ügyészség két ügyben is kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklásának vétsége miatt emelt vádat két férfival szemben, akik saját célra „kristály” elnevezésű kábítószert vásároltak és fogyasztottak.

P. G.

Bár mindkét férfi „kristály” néven vásárolta a kábítószert, azok hatóanyaga teljesen eltérő

Forrás: Shutterstock

Az első ügyben egy 31 éves büntetlen előéletű komádi férfi ellen emeltek vádat, aki 2021-ben egy mezőberényi testvérpártól szerzett be több alkalommal „kristály” elnevezésű kábító hatású szert. A testvérpár női tagjától legalább három alkalommal vásárolt 5000 forint/adag áron, a férfitől pedig két alkalommal ingyen, autójavítás ellenértékeként kapott „kristályt”, amit elfogyasztott. Az elkövetőkkel szemben 2021. július 20-án összehangolt rendőri intézkedést tartottak, ennek során a fogyasztóktól – így a jelen ügyben a komádi férfitól is – vizeletmintát vettek, amelyből kimutatható volt a kábítószer hatóanyaga. A testvérpár ellen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt van folyamatban büntetőeljárás, ettől az alapügytől elkülönítették a komádi férfi ügyét.

A másik ügyben egy 35 éves büntetett előéletű békési férfi vásárolt egy általa meg nem nevezett személytől az illegális forgalomban „kristályként” ismert kábítószert, amelyet elfogyasztott. Vele szemben 2021. szeptember 2-án intézkedtek a rendőrök, amelynek során szintén vizeletmintát vettek, amely igazolta a kábítószer-fogyasztást. 

A két eset érdekessége, hogy bár mindkét férfi „kristály” néven vásárolta a kábítószert, azok hatóanyaga teljesen eltérő – kábítószernek minősülő – vegyület volt.

Egyik férfi sem vállalta az elterelésen – azaz a kábítószer-függőséget gyógyító kezelésen, ellátáson vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson – való részvételt, ezért emeltek vádat velük szemben. A járási ügyészség vádiratában mindkét ügyben arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfiakat tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével pénzbüntetésre ítélje, és kötelezze őket a nyomozás során felmerült, 70 ezer forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában