Koronavírus Békésben

2021.03.17. 10:39

Alkalmazkodott a kihívásokhoz a főügyészség

A Békés Megyei Főügyészségen az elhúzódó pandémia miatt a szokásos tavaszi évértékelő összügyészi értekezletét nem tartották meg, azonban a szervezet tavalyi tevékenységéről készült beszámolóban számot adtak a nehézségek ellenére elért eredményekről.

P. G.

Forrás: Shutterstock illusztráció

A tavaly tavasszal kibontakozó koronavírus-járvány új kihívások elé állította az ügyészi szervezetet, így a Békés Megyei Főügyészséget is. A működőképesség fenntartása, a hatékonyság és időszerűség megőrzése mellett kiemelt cél volt a munkatársak egészségének védelme. Ezt a törekvést az új munkamódszerek alkalmazása, elsősorban a Legfőbb Ügyészség által biztosított feltételeknek köszönhetően az online munkavégzés lehetőségének megteremtése, annak folyamatos bővítése, valamint a rotációs munkarend bevezetése segítette.

A kitűzött célokat az ügyészségi alkalmazottaktól szemléletváltást igénylő új munkafeltételek mellett is sikerült megvalósítani.

A büntetőjogi szakterületen – élve a járványhelyzet miatt kiszélesített jogszabályi lehetőséggel – a megye ügyészi szervei a vádemelések során kiemelt figyelmet fordítottak a személyes jelenlétet nem igénylő eljárási forma minél szélesebb körű alkalmazására. Ennek eredményeként a tavalyi évben 15 százalékkal emelkedett a büntetővégzés meghozatalát célzó ügyészi indítványok száma.

A bírósági eljárás minél gyorsabb befejezésének lehetőségét teremtették meg az országban legnagyobb arányban, az ügyek közel 30 százalékában előterjesztett mértékes indítványok. Az eljárás gyorsítását célzó jogintézmények széles körű alkalmazásának köszönhetően a terheltek 50 százalékát meghaladóan fejeződött be a büntetőeljárás egy éven belül.

A megye ügyészi szerveinek váderedményessége 99,57 százalékra emelkedett, ami az utóbbi 10 év legjobb eredménye.

A közjogi szakterületen a szabálysértési eljárásokhoz kapcsolódó ügyészi intézkedések száma közel duplájára, a környezetvédelmi ügyészi tevékenység körében tett intézkedések száma – a hatósági eljárások és a büntetőjogi felelősségre vonások megnövekedett számú kezdeményezésének eredményeként – a többszörösére emelkedett. A büntetés-végrehajtási törvényességi felügyelet területén a járványhelyzet ellenére számos törvényességi célvizsgálat, és az általános ellenőrzéshez kapcsolódó eseti vizsgálat lefolytatása történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában