A Szegedi Ítélőtábla dönt

2020.11.24. 08:30

Főügyészség: alaptalan a dombegyházi pénzhamisító fellebbezése

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a pénzhamisítás bűntette és más bűncselekmény miatt 6 év szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélt férfi ügyében az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt a Szegedi Ítélőtáblához. A férfi és védője fellebbezett.

N. T.

Forrás: Shutterstock illusztráció

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Gyulai Törvényszék nem jogerős ítéletével a társtettességben, bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás bűntettével és felbujtóként elkövetett lopás vétségével vádolt, a terhére rótt bűncselekményeket az előkészítő ülésen beismerő, büntetett előéletű dombegyházi férfit 6 év szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra valamint vagyonelkobzásra ítélte, továbbá elrendelte korábbi felfüggesztett szabadságvesztésének a végrehajtását.

Az elsőfokú ítélet ellen a férfi és védője jelentett be fellebbezést a büntetés enyhítése érdekében – olvasható a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleményében.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a férfi és társai a feladatokat egymás közt megosztva, házilagosan fénymásoltak 500, 1000 és 10.000 forintos címletű bankjegyeket, amelyekkel Békés megyei településeken több üzletben kíséreltek meg fizetni, részben sikerrel.

A férfi és társai Romániában is ismeretlen mennyiségű hamis bankjegyet hoztak forgalomba úgy, hogy abból fizették szórakozásukat, illetve azokat valódi készpénzre váltották. A férfi rávette két társát arra is, hogy törjenek be egy medgyesbodzási tanyára, ahonnan sövénynyírót, elektromos sütőt és benzint tulajdonítottak el.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint kizárólag a nem jogerős ítélettel kiszabott büntetés alkalmas a büntetéssel elérni kívánt célok biztosítására, az megfelelően igazodik a bűncselekmények tárgyi súlyához, az elkövető vádlott személyében rejlő társadalomra veszélyességéhez és a bűnösségi körülményekhez, ezért az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt.

Az ügyben a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában