tárgyalás

2020.08.04. 19:59

Marihuánát adott el és füvezve vezetett a békéscsabai fiatal

Kábítószer-kereskedelem bűntettében és bódult állapotban elkövetett autóvezetés vétségében mondta ki bűnösnek a Békéscsabai Járásbíróság kedden azt a fiatalembert, aki 2018-ban többször is adott el egy másik fiatalnak marihuánát, illetve egy alkalommal egy ecstasy tablettát egy oktatási intézmény közelében. 2019 áprilisában befüvezve vezetett, majd megpróbált elmenekülni az őt megállítani szándékozó rendőrök elől.

Papp Gábor

Az ügyet dr. Varga Magdolna bíró tárgyalta kedden délelőtt a Békéscsabai Járásbíróságon. Az előzetesen megismert vádirati tényállás szerint a harmadrendű vádlott 2018 elején többször vásárolt marihuánát az elsőrendű vádlottól egy békéscsabai oktatási intézmény kerítésének közvetlen közelében, amelyet el is fogyasztott.

2019. február 14-én a másodrendű vádlott kérésére a harmadrendű vádlott egy darab ecstasy tablettát vásárolt az elsőrendű vádlottól, amit a békéscsabai felsőoktatási intézmény egyik épületének közvetlen közelében vett át. Ezután a harmadrendű vádlott átadta a kábítószert a másodrendű vádlott egyik ismerősének, hogy azt juttassa el utóbbinak.

Illusztráció: shutterstock.com

A másodrendű vádlott amellett, hogy fogyasztott is kábítószert, több alkalommal adott marihuánát ingyen ismerősének, illetve a harmadrendű vádlott 2018 ősze és 2019. február 21. között többször vásárolt is tőle egy békéscsabai buszállomás közelében.

2019. április 10-én az elsőrendű vádlott kábítószer hatása alatt állva személygépkocsival Békéscsabán közlekedett, amikor a rendőrség megpróbálta intézkedés alá vonni. Ő észlelve a rendőrséget, nagy sebességgel távozott a helyszínről, majd kiszállt a járműből és menekülni kezdett. A rendőrök a közelben elfogták, és a ruházata átvizsgálásakor is foglaltak le tőle kábítószert. A keddi úgynevezett előkészítő tárgyaláson mindhárman bűnösnek vallották magukat, és lemondtak tárgyalási jogukról.

A börtönbüntetését töltő elsőrendű vádlott enyhítene

A járásbíróság a tárgyaláson interneten át résztvevő elsőrendű vádlottat – aki egyébként hasonló ügye miatt Solton a büntetését tölti – kábítószer-kereskedelem bűntettében és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségében mondta ki bűnösnek, és két év börtönbüntetésre ítélte. Emellett egy év hat hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, és három évre a közügyektől. Legkorábban a szabadságvesztés kétharmadának letöltése után szabadulhat.

A másodrendű vádlottat kábítószer-kereskedelem és birtoklás vétségében találták bűnösnek. A bíróság 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását két évre próbaidőre felfüggesztette.

A harmadrendű vádlottat kábítószer-kereskedelem és birtoklás vétségében találták bűnösnek, amiért 150 óra közérdekű munkára ítélte a bíróság. A 917 ezer forintos bűnügyi költség is különböző mértékben őket terheli. Az elsőrendű vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, a másod- és harmadrendű vádlottak elfogadták az ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában