bűncselekmény

2019.03.29. 14:33

Előzetes kényszergyógykezelés alá került az erőszakos férfi

A Békéscsabai Járási Ügyészség súlyos testi sértés és garázdaság miatt az előzetes kényszergyógykezelését kezdeményezte annak a 41 éves békéscsabai férfinek, aki márciusban két alkalommal is erőszakos cselekményt követett el.

A férfi március 22-én az esti órákban Békéscsaba egyik lakótelepi lakásába az ajtó berúgásával hatolt be, majd fürdést követően onnan távozott. Néhány nappal később, március 26-án a hajnali órákban ismerősét annak lakásában ököllel többször megütötte, és egy késsel a nyakán megvágta. A sértettnek a bántalmazás során az orrcsontja eltört, továbbá a koponyája zúzódott és a nyakán vágott seb is keletkezett.

A férfi hajléktalan, munkája, jövedelme nincs, és Németországban akart munkát vállalni, így fennáll a szökésének, elrejtőzésének a veszélye. A férfi ellen másik eljárás is folyik garázdaság bűncselekménye miatt, továbbá március 25-én rendzavarás és garázdaság szabálysértésében megállapították a felelősségét, így attól is lehet tartani, hogy szabadlábra kerülése esetén hasonló, erőszakos cselekményeket követne el.

A férfi kóros elmeállapotban, kábítószer okozta elmezavarban szenved, amely miatt nem ismeri fel erőszakos magatartásának a következményeit, ezért a Büntető Törvénykönyv szerint az általa elkövetett súlyos testi sértés miatt nem büntethető. A férfi azonban önmagára és másokra is veszélyt jelent sorozatos erőszakos cselekményei miatt, és tartani kell attól, hogy újabb hasonló cselekményt fog elkövetni. Emellett megállapítható az is, hogy amennyiben büntethető lenne, úgy vele szemben a részletezett cselekményei miatt egyévi szabadságvesztés büntetésnél súlyosabb büntetést kellene kiszabni. Így annak ellenére, hogy a férfi nem büntethető, esetében fennállnak a kényszergyógykezelés feltételei.

Erre tekintettel a Békéscsabai Járási Ügyészség indítványt tett a férfi előzetes kényszergyógykezelésének az elrendelésére az eljárás idejére. A Gyulai Járásbíróság nyomozási bírója a férfi előzetes kényszergyógykezelését elrendelte, és annak a végrehajtása érdekében őt az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe szállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában