Fogadás

2024.03.02. 11:51

A mesterséges intelligenciáról is hallottak előadást az orosházi nagyadózók

Orosháza vezetése a város legnagyobb adófizető cégeinek képviselőit hívta egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött ebédre a napokban. Több mint tíz cégvezető, a társaságok képviselői beszélgethettek fehér asztal mellett, de volt a sokéves, hagyományos programnak egy nem megszokott része is. Előadók érkeztek, akik a gazdasági élet szereplőit is érintő témákról beszéltek, tartottak prezentációt például a mesterséges intelligenciáról az Alföld Hotel Gyöngye rendezvénytermében.

Csete Ilona

Ahogy arról korábban beszámoltunk, jó hangulatú találkozóra Dávid Zoltán polgármester házigazda hívta, várta a város nagyadózóit egy kötetlen beszélgetésre, Gyopárosfürdőre. 

mesterséges intelligencia, nagyadózók, befektetésösztönzés
A mesterséges intelligencia jelene és jövője az iparban - ez is témája volt egy előadásnak. Fotó: Kecskeméti Krisztina

A köszöntőket követően több előadást is hallhattak az érdeklődők. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) Befektetésösztönzési Igazgatóság képviseletében Almási Martina igazgató bemutatta a befektetési ügynökséget, ami nonprofit alapon nyújt széleskörű szolgáltatást. Az a célja, hogy az új, kisebb és nagyobb vállalkozásokat Magyarországra hozza, illetve a meglévőket segítése, kezdve a telephely kiválasztásától az elérhető állami támogatásokon át a szakmai érdekképviseletig. 

Almási Martina kiemelte, az elmúlt években közreműködésükkel 2123 projekt valósult meg, 150 ezer 497 új munkahely jött létre. A tavalyi rekord év volt. 13 millió eurónyi beruházás indult el, ami mintegy 20 ezer munkahelyet jelent majd a következő években. A szektorális megosztást tekintve az elektronikai ágazat és a járműipar a meghatározó, mintegy 78 százalékát teszik ki az összesített beruházási volumennek, a top beruházók között pedig ott találjuk Kína mellett Dél-Koreát, Németországot és az USA-t is, ugyanakkor a magyar vállalatok is jelentős mértékben hajtanak végre bővítéseket. Békés vármegyére kitekintve 2014 óta 140 milliárd forintnyi támogatást érkezett a térségbe a HIPA közreműködésével. Jelentős kapacitásbővítést hajtott végre például a Linamar, a Csaba Metál, de együttműködnek Orosháza tekintetében például az O-I Hungary Kft.-vel, a Pannon Fine Food társasággal, a Meriannal.

A Crowe FST (a világ nyolcadik legnagyobb pénzügyi tanácsadó cége) képviseletében Szepesi Péter vázolta az energiamegtakarítás, a karbonkibocsátás csökkentésének a jelentőségét, és az ebből fakadó pénzügyi előnyöket.

Jakab Dávid, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, az Omega Code Hungary Kft. képviseletében a mesterséges intelligenciáról tartott előadásában ismertette annak a munkaerőpiacra gyakorolt hatásait. Kiemelten foglalkozott többek között az automatizáció, a döntésoptimalizálás, a robotizáció, a virtuális asszisztensek területén a már most tapasztalható előnyökkel. Mint fogalmazott, a mesterséges intelligencia keltette aggodalmaknak van alapja. Ezért is fontos az edukáció és a szabályok megalkotása, ugyanakkor a lehetőségek felismerése és kiaknázása. A folyamat megállíthatatlan, ez a jövő technológiája és a lehetőségek tárháza, a kérdés az, hogy a vállalatok hogyan fognak ebben részt venni – emelte ki az előadó. Az előadó részletezte, miben segíthet a mesterséges intelligencia a vállalkozásoknak a még hatékonyabb működésben, a versenyképesség növelésében, az innováció elősegítésében, az egyénre szabott edukációban.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!