Beol podcast

2024.03.26. 12:46

Húsvéti láz a piacon: vendégünk Gyuricza Ágnes

Stúdiónk vendége Gyuricza Ágnes békéscsabai zöldség- és gyümölcsértékesítő volt. Beszélgetésünk apropóját a húsvét előtt bevásárlási láz adta, de számos érdekességre is kitértünk a mikrozöldségektől a szenegáli görögdinnyéig, a dél-afrikai szőlőig.

Nyemcsok László

Gyuricza Ágnes elmondta, a prímet a fejes saláta, a piros retek, a kígyóuborka és az újhagyma viszi

Fotó: Gál Csaba

Ágnes elmondta, a prímet a fejes saláta, a piros retek, a kígyóuborka és az újhagyma viszi, ezek hazai termékek, a húsvéti asztal elmaradhatatlan zöldségei. Egyre inkább divatba jönnek a mikrozöldségek, ezek ehető díszítések, például a szendvicseknél.

– Lehet ugyanakkor bármilyen ünnep az évben, a burgonya és a vöröshagyma fogy a legjobban – ecsetelte a zöldségértékesítő. – A hazai ízeket keresik a vásárlók, ugyanakkor vevők a már megjelent különlegességekre is, említhetem a görögdinnyét. Régi megfigyelésem, hogy a terhes nők körében mennyire közkedvelt a dinnye, akár már ilyenkor is nagyon kívánják.

Ágnes a beszélgetés során tanácsokat is adott, hogy mit nézzünk meg például a piros reteknél, a karalábénál, hogy ne legyen fás. A fejes saláta mellett egyre közkedveltebb a jégsaláta, ami tovább el is tart. A spenót is sláger a csabai piacon, már nem csak a régi, napközis főzelék jut az eszünkbe róla, hanem az is, hogy milyen sok módon, milyen finoman elkészíthető.

A gyümölcsöknél az alma örök sláger, de érdekes, hogy a savanykásat jobban viszik, mint az édeset. Ezt ugyanis a süteményekbe is jobban kedvelik a háziasszonyok. Bár itt van a külföldi szamóca, de a hazait már nagyon várják a vásárlók. Addig még létjogosultsága van a mandarinnak és a narancsnak is.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!