Szakmai nap

2023.10.06. 19:17

Elismerte Czira Roland és Dobos Albert munkáját az építész kamara

Átadták a Békés Vármegyei Építész Kamara elismeréseit pénteken Békéscsabán, a Vízmű, azaz a BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium dísztermében, a kamara által szervezett szakmai nap keretében. Alkotói díjat érdemelt ki Czira Roland a békési református óvoda tervezéséért, míg Életműdíjjal jutalmazták Dobos Albertet, aki egy időben műemléki felügyelőként is tevékenykedett.

Licska Balázs

A Vízműben tartott szakmai napot az építészkamara. Fotó: Für Henrik

Az elismeréseket Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Nemzet Művésze, valamint Gömöri Beatrix, a kormányhivatal állami főépítésze adta át. 

A rendezvényen Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) főigazgatója elmondta: fontos, hogy a szakma, a szakmai civil szervezetek jelen legyenek a szakképzésben, hiszen első kézből juthatnak így a fiatalok a legfontosabb ismeretekhez. Beszélt arról, hogy az építkezésekhez, felújításokhoz, korszerűsítésekhez szakemberekre van és lesz szükség, és a Vízműben a diákok megszerezhetik a szükséges tudást. Sőt, a fiatalok jelentős része továbbtanul, az okleveles technikusképzés és az együttműködések egy hidat jelentenek a felsőoktatási intézmények felé.

A Vízmű épületének történetét Schnider György, a középiskola igazgatója mutatta be. Elmondta, hogy az 1870-es években jött létre a leányiskola a József Attila utcában, és egy idő után az az épület szűkösnek bizonyult a számára. Az újabb épület építésére azonban az 1920-as évek végéig kellett várni, ekkor alakították ki a református templom mellett a mai középiskola épületét, neobarokk stílusban. A második világháború idején katonai célokat szolgált, és az 1950-es években költözött be a leányiskola helyére technikum, amely 1955-ben vette fel Vásárhelyi Pál nevét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!