Energiabiztonság

2023.06.28. 17:43

Már a harmadik kutat fúrják a békési gázmezőn: friss képeket hoztunk – galériával

Már a harmadik kutat fúrják a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén lelőhelyen. A projekt jelentős mértékben hozzájárulhat hazánk energiabiztonságához.

Beol.hu

Már a harmadik kutat fúrják a békési gázmezőn.

Fotó: Lehoczky Péter/MTI

Mint megírtuk, a napokban ért véget a második kút fúrása Nyékpuszta mezőn, a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen, ahol februárban állt termelésbe az első kút.

A harmadik, 13-as jelzésszámú gázkút fúrási munkálatai is zajlanak már. A napokban megkezdődött fúrással a megcélzott 4200 méteres mélységet körülbelül két hónap alatt érhetik majd el. A Nyékpuszta mező kitermelése az MVM-csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg.  A Corvinus-projektet a kormány tavaly nyáron kiemelt beruházássá nyilvánította. Az első kutat idén februárban állították üzembe, abból mostanáig mintegy 15 millió köbméter földgázt és nagyjából tizedannyi kondenzátumot termeltek ki. A becslések szerint a már felszínre hozott mennyiségeknek akár a tízszerese is hozzáférhető lehet az első kútból.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter június elején egy budapesti konferencián beszélt arról, hogy az ellátásbiztonság növelése és a megfizethető árú energia biztosítása a kormány egyik legfontosabb célkitűzése a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele mellett. A tárcavezető elmondta, hogy az ország energiaszuverenitásának erősítéséhez a hazai szénhidrogén-készletek feltárása is szükséges. Az olajszükségletek 20 százalékát belföldi források fedezik, míg a Nyékpuszta térségében feltárt gázmező termelésbe állításával a hazai gázkitermelés évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre emelkedhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!