Zárórendezvény

2023.06.23. 13:55

Ezer hátrányos helyzetű békéscsabait vontak be a foglalkoztatási programba

Közel ezer hátrányos helyzetű embert vontak be a programokba és mintegy félezret juttattak álláshoz az úgynevezett paktumprojekt révén, amellyel javították Békéscsaba és térsége foglalkoztatási helyzetét.

Licska Balázs

Pántya Imre, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője elmondta, folyamatosan emelkedik a foglalkoztatottság Békés vármegyében, jelenleg 140 ezren dolgoznak.

Fotó: Licska Balázs

A projektet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósította meg az önkormányzat és a kormányhivatal 1,3 milliárd forintból, és annak zárórendezvényét pénteken tartották a Csabagyöngye Kulturális Központban.

– A paktum teljesítette a feladatát – hangsúlyozta Opauszki Zoltán, a város tanácsnoka, a projekttel kapcsolatos irányítócsoport elnöke. A cél az volt, hogy teremtsenek lehetőségeket a hátrányos helyzetűek számára, javítsák a foglalkoztathatóságukat, például vezessék vissza a nyílt munkaerőpiacra a közfoglalkoztatottakat. Emlékeztetett: a munkaerőpiaci folyamatokat is megzavarta a koronavírus-járvány, ami kihívást jelentett a program megvalósításában.

Opauszki Zoltán kiemelte: a paktum teljesítette feladatát. Fotó: Licska Balázs

A projekt során együttműködéseket alakítottak ki például vállalkozókkal, civil szervezetekkel, felmérték a keresletet és a kínálatot, képzéseket nyújtottak. Számos munkahelyet teremtettek, ami immár a statisztikákban is megjelenik, hiszen csökkent az álláskeresők száma. Kiemelte, a paktum hozzájárult Békéscsaba és térsége gazdasági fellendüléséhez, a helyiek életszínvonalának növeléséhez.

Pántya Imre, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője elmondta, folyamatosan emelkedik a foglalkoztatottság Békés vármegyében, jelenleg 140 ezren dolgoznak. Amíg 2017-ben a a 11 ezer nyilvántartott álláskereső mellett 12 ezer közfoglalkoztatott volt a térségben, addig idén májusra előbbiek száma 10 ezerre, utóbbiaké pedig 5 ezer alá ment.

Egyre nő a munkanélkülieken belül az 50 év felettiek aránya, 40 százalékuk legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik. Az álláskeresők arányaiban sokan vannak a békési, a mezőkovácsházi és a sarkadi járásban, kevesen pedig a békéscsabaiban, az orosháziban és a szarvasiban. 

A 2016 végén kezdődött és most záruló projekt során az alacsony iskolai végzettségűekre, a 25 év alattiakra, a visszatérő kismamákra, az 50 év felettiekre, az inaktívakra összpontosítottak. A megfogalmazott célokat túlteljesítették. A programba csaknem ezer embert vontak be, közülük 454-et juttattak álláshoz a támogatásoknak, a képzéseknek – például dajkákat, nyomdaipari technikusokat, pincéreket és szakácsokat képeztek –, a tanácsadásoknak köszönhetően. 

Elmondta: a békéscsabaival párhuzamosan a másik nyolc járásban is zajlott hasonló paktumprojekt, sőt volt egy vármegyei szintű is. A mostani európai uniós ciklusban a tíz helyett egy nagy, vármegyei program indult el és zajlik 2027 végéig a TOP Plusz keretében 4,3 milliárd forintból, amelybe 2333 álláskeresőt vonnak be, fókuszálva például az 50 év felettiekre és azokra, akik foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!