betakarítás

2020.09.30. 19:59

Már vágják a kukoricát és jó hozamot várnak Békésben

Raktározási problémák nincsenek, és valószínűleg nem is lesznek idén a terményeknél. A napraforgó betakarításával lassan végeznek a gazdák. Az átlagtermés 2,7 tonna/hektár, de például Gyomaendrőd és Dévaványa térségében nagyon alacsonyak a hozamok. Az őszi káposztarepce vetése befejeződött, következik az őszi árpa, búza, rozs és a tritikálé. A magágykészítés hatvan, míg az őszi mélyszántás öt százalékon áll.

Nyemcsok László

Automatikusan generált description

A betakarítási koordinációs bizottság hétfő délutáni ülésén dr. Csikós Sándor, a Békés Megyei Kormányhivatal osztályvezetője felhívta a figyelmet az állatjóléti jogcímek kifizetési kérelmeinek őszi, beadási határidejére. Október 30-ig lehet benyújtani ezt a baromfi, október 31-ig pedig a sertés esetében.

Az osztályvezető kitért arra, a gazdálkodók figyeljenek a tartási helyre és az állatlétszámra. A kertészeti üzemek korszerűsítésére, az állattartó telepek fejlesztésére, a csemetekertek gépbeszerzésére októbertől már pályázhatnak az érintettek. Fontos a pályázati felhívásban szereplő üzemméret, továbbá a legalább ötvenszázalékos mezőgazdasági tevékenységből származó árbevétel. Ezeken túl a piacfejlesztésre és a mezőgazdasági kisüzemekre még várják a pályázati felhívás megjelenését.

A tengeri víztartalma megfelelő a gazdák szerint, nem kell sokat fordítaniuk a szárításra /Fotó: MW/

Tóth János, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője kiemelte, agrárkárenyhítéssel kapcsolatban 400 alatt van a még szemlére váró területek száma. Burda Béla földügyi szakügyintéző elmondta, lassan befejeződnek a határszemle-ellenőrzések, hasonlóan a parlagfűvel borított területek felméréséhez. Hozzátette, a vegetációs időszak a vége felé tart, továbbá az ebből a szempontból veszélyesnek tartott napraforgó betakarítása hamarosan befejeződik. Vélhetően az ellenőrzés pár héten belül véget ér.

Kozsuch Kornél, a bizottság elnöke hangsúlyozta, minden évben változatos a parlagfűhelyzet. Még mindig vannak olyan technológiai problémák, melyekkel a napraforgóban megjelennek apró, parlagfüves foltok. Ugyanakkor a gazdálkodók érdeke is, hogy ne legyen gyomnövényes a területük, mert ez hozam-, ezáltal bevételkiesést okoz.

– A szója betakarítása 20 százalékon áll, három tonna/hektár termésátlaggal – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. – A kukoricánál nyolc tonna/hektár az eddigi átlaghozam, a vetésterület egyötödének az aratási adatait nézve. A burgonya betakarításával végeztek megyénk termelői, 20 tonna/hektár terméshozammal.

Paulik István kondorosi egyéni vállalkozó elmondta, már vágják a kukoricát, hektáronként tíztonnás terméssel számolnak. A tengeri 14,5 százalékos víztartalma megfelelő, nem kell a szárításba sok pénzt beleölniük ahhoz, hogy elérjék az ideális 13 százalékot.

Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke lapunknak hangsúlyozta, területükön 7–11 tonna között alakul hektáronként a kukorica mennyisége. A termelők közül sokan előre leszerződtek korábban az árra és a teljesítendő mennyiségre. Az ezen felüli terményre a kereskedők és a felhasználók részéről is van érdeklődés, remélhetőleg ez az átvételi árat is kedvezően befolyásolja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!