Ellátás egésze

2022.11.11. 11:26

A stroke-ot kapott betegek ellátása került előtérbe a kórházi kurzuson Békéscsabán

A Stroke ellátás napja címmel tartottak Skill MAN kurzust pénteken Békéscsabán, a Dr. Réthy Pál Tagkórházban. Dr. Solti Árpád, a csabai skill-labor felelőse elmondta, egy olyan rendezvényt akartak életre hívni, ahol egy szörnyű betegség, a stroke ellátását tudják jobbá tenni. Ez rendkívül fontos betegeiknek, illetve a kórház dolgozóinak is azért, hogy jó minőségű munkát tudjanak végezni az ellátások során.

V. E.

Dr. Zsilák János

Fotó: Bencsik Ádám

Dr. Solti Árpád részletezte, a kurzuson a stroke ellátás egészét kívánták összefogni rögtön az első észleléstől kezdve a beszállításon keresztül a kórházi ellátásig. Hiszen ha ebben a láncban bárhol gyengeség, vagy működési zavar keletkezik, akkor az az egész működést befolyásolja. A programban interaktív előadások szerepeltek külön az orvosszakmai csapatnak, és külön az első észlelőknek. Az elméleti rész után pedig a gyakorlat következett, ahol különböző pontokon kapcsolódtak be a stroke ellátási folyamatába.

Dr. Solti Árpád

Dr. Zsilák János orvosigazgató kifejtette, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rosszindulatú daganatok vezette halálozási sorban a harmadik helyen áll a stroke. Az akut agyi érkatasztrófában szenvedő betegek jó része pedig a terápiás időablakon belül be sem kerül a kórházakba, de ha mégis időben beérkezik, akkor ott van lehetősége az adekvált (megfelelő) ellátásra, ahol stroke centrumok működnek. Hozzátette, ahhoz, hogy hatékonyan kezeljék ezen betegeket, és időben megkapják a megfelelő ellátást, illetve csökkenteni tudják a halálozást és a súlyos maradványtüneteket, szükség van arra, hogy az ellátó személyzet minden tagja tisztában legyen az aktuális ellátástrenddel, valamint betegutakkal. 

Emellett a sürgősségi szervezetet ki kell terjeszteni a betegekre, a hozzátartozókra, és az alapellátásra is, hiszen nélkülük lépéshátrányba kerülhetnek. Ahhoz azonban, hogy hatékonyabbá tudják tenni a stroke-os betegek ellátását, szükségük van tréningekre, melyekhez jó hátteret adnak a skill-laborok.

Az orvosigazgató hangsúlyozta, a skill oktatás egyfajta hidat képez az elmélet és a gyakorlat között. Lehetővé tesz ugyanis egy olyan gyakorlati készségfejlesztést, amit az ellátás során a betegbiztonságot is figyelembe véve, nélküle nem tudnának megvalósítani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!