Az igazság órája

2023.08.19. 10:05

Szakértő: az infláció elleni harcnak csökkenő gazdasági növekedés az ára (videó)

Ha a reálbérek növekednek, a fogyasztás is nőni fog, ami a GDP nagyon fontos összetevője.

MW

Szakáli István Loránd egy pódiumbeszélgetésen a tavalyi Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

A most tapasztalható gazdasági visszaesés az inflációval hozható összefüggésbe – mondta el Az Igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Hír FM közös műsorában Szakáli István Loránd. Az az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány stratégiai igazgatója a második negyedéves GDP adatokkal kapcsolatban kifejtette: azért csökkent a gazdasági növekedés, mert harcolunk az infláció ellen, az infláció elleni harcnak ez az ára.

A jó hír, hogy túl vagyunk a gödör alján – fejtette ki Szakáli István Loránd. Túl vagyunk azon az időszakon, amikor a gazdasági növekedés ellen ható tényezők domináltak, az idei évnek a második felében a növekedést elősegítő folyamatokat fogunk tapasztalni. Ezek közül a legfontosabb a csökkenő infláció – fejtette ki.

 

Ha csökken az infláció, akkor esély van arra, hogy a reálbérek növekednek, ha a reálbérek növekednek, akkor a fogyasztás is nőni fog, ez a GDP egy nagyon fontos összetevője

 

– hangsúlyozta.

A gazdasági adatok azt mutatják, hogy a szankciókon Európa sokkal többet bukott, mint Oroszország – mondta a műsorban Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Az orosz gazdaság az idei második negyedévben több, mint 4 százalékkal bővült, nem omlott össze, míg Európa stagnál – fejtette ki.

A műsor itt tekinthető meg:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában