A nőkért és a tudományért

2017.09.27. 13:13

Fiatal magyar kutatónőket ismertek el az Akadémián

Két kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémián a L'Oréal-UNESCO a nőkért és a tudományért díj elnevezésű pénzjutalmas elismerést, amely fiatal nőket ösztönöz tudományos munkájukban. A díjat Tóth Szilvia Zita növénybiológusnak és Wohner Nikolett kutatóorvosnak ítélte az akadémikusokból álló zsűri.

Az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában elhangzottak szerint az elmúlt 15 évben 43 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban. Tóth Szilvia Zita növénybiológus a C-vitamin termelését, sejten belüli szállítását és raktározását, valamint növényekben betöltött szerepeit vizsgálja. Wohner Nikolett témája a vérzékenység egy típusának kialakulása.

Wohner Nikolett a vérzékenységgel járó von Willebrand-betegség vizsgálata közben tett fontos felfedezéseket, melyek szerint a betegség kialakulásáért részben egy olyan receptor a felelős, amely egy fontos véralvadási faktor mutációit a vérből kivonja, meggátolva ezzel az alvadást. A kutatásból kiderül, hogy a receptor gátlása fontos előrelépést jelentene a vérzékenység kezelésében. A vizsgálatok kitértek a trombózist okozó vérrögök összetételére is, Wohner Nikolett ezen összetevők hatásainak vizsgálatában ért el jelentős eredményeket, amelyek a későbbiekben segíthetik a trombózis gyógyítását.

Wohner Nikolett elmondta: többféle vérzékenységről beszélhetünk, a von Willebrand-betegséget a von Willebrand-faktor hiánya, vagy a vérben való alacsony szintje okozza. Ez a faktor azért felelős, hogy amikor bármilyen érsérülés történik, ne vérezzünk el. A vérlemezkék nem tudnak a von Willebrand-faktor nélkül működni, csak azon keresztül tudnak az érfalban a sérüléskor szabaddá vált kollagén rostokhoz kikötődni – mondta, hozzátéve, hogy az első válaszért – amely tűzoltás a véralvadásban – a von Willebrand-faktor és a vérlemezkék felelősek általában.

Elmondta: ezeknél a betegeknél az látható, hogy a vérzés nem akar elállni, mert ez az első vérlemezkedugó nem tud kialakulni. A betegség különböző súlyosságú lehet. Ezzel szemben a hemofíliás betegeknél egy másik faktor hiányzik, amely a véralvadási folyamatban későbbi szerepet tölt be, ezért a vérzés típusa is más ezeknél a betegeknél.

Kifejtette, hogy a von Willebrand-betegségnek többféle típusa van, az egyik típus, amikor nem termelődik, egy másikban van von Willebrand-faktor, csak rosszul működik, egy harmadik típusban pedig szintén termelődik, de valamiért idő előtt kikerül a keringésből. „Én azt kutattam, hogy miért tűnnek el ezek a fehérjék” – mondta, hozzátéve: örökletes betegségről van szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!