a hét embere

2020.07.13. 06:55

Már óvodáskorában is orvos akart lenni a csabai pszichiáter

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes pszichiáter, egykori egészségügyi tanácsnok elkötelezett és áldozatos szakmai munkájáért érdemelte ki idén a Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetést. Az igazságügyi elmeorvosi szakértő több évtizeden keresztül dolgozott tanácsnokként, ez alatt az idő alatt az egészségház Jamina egyik legszebb épületévé vált, megújult a védőnői centrum és az országosan egyedülálló Pszichológiai Tanácsadó és Mentálhigiénés Gondozó is méltó helyre került. Mindezekért választottuk őt a hét emberének.

Vágvölgyi Nóra [email protected]

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes pszichiáter szerint szakmájában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés /Fotó: Kiss Zoltán/

– Mit jelent önnek a Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetés?

– Nagyon megtisztelő és megható ez az elismerés. Mindig a maximalizmusra törekedve végeztem a munkámat, feladataimat, nekem ez a természetes. Ugyanakkor sokan segítettek, támogattak, ezért úgy gondolom, a kitüntetés nekik is szól, mert nélkülük, az ő ötleteik nélkül nem tudtam volna ilyen eredményeket elérni.

– Mindig tudta, hogy az egészségügy lesz az ön útja?

– Óvodáskorom óta orvos szerettem volna lenni. Először gyermekorvosként képzeltem el magam, de amikor egyetemi tanulmányaim során egy gyakorlat keretében megismerkedtem dr. Baly Hermina főorvosnővel a Dr. Pándy Kálmán Kórházban, Gyulán, aki akkor a pszichiátriai osztályt vezette, tudtam, hogy ezt a hivatást fogom választani. Harminchét éve vagyok pszichiáter, tizenegy évet dolgoztam a Dr. Pándy Kálmán Kórházban, 1994 óta pedig a Dr. Réthy Pál Kórház egyik pszichiátriai gondozó-szakrendelőjében vagyok főorvos. Szeretem a hivatásomat, a betegeimet, mindennap ugyanazzal a lendülettel megyek a rendelőmbe, mint a kezdetekkor.

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes pszichiáter szerint szakmájában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés /Fotó: Kiss Zoltán/

– Nagyon élvezem, hogy segíthetek, gyógyíthatok, és érzelmileg rengeteget kapok a betegeimtől. Azonban sokszor nehéz összeegyeztetni az orvosi hivatást a családdal, főleg egy nőnek, ezért nagyon hálás vagyok a családomnak, amely mindig mellettem állt.

– Tanácsnokként az ön nevéhez köthető, hogy a Dedinszky utcában új védőnői centrum épült. Miért volt fontos ez a fejlesztés?

– A védőnői centrum szükségessége évek óta felszínen volt, hiszen a terhesgondozóval együtt rendkívül szűk helyen, szakmailag is kifogásolható körülmények között kellett dolgozniuk. Most mindenkinek és mindennek van végre a helye, arról nem is beszélve, hogy a hungarikumként elismert védőnői szolgálat mennyire kiérdemelte a megfelelő munkakörülményeket. És természetesen a kismamáknak, kisgyermekeknek sem mindegy, milyen környezetben fogadják őket.

– Az ön közbenjárásával az országban egyedülálló módon működő pszichológiai tanácsadó is új helyre került. Miért volt erre szükség?

– A pszichológiai tanácsadóval is ugyanez volt a helyzet, országos hírű szakemberekről beszélünk, akik egyedülálló mentálhigiénés, komplex ellátást végeznek évtizedek óta, több épületben elszórva, megfelelő méretű csoportterápiás és szakmai helyiségek nélkül. A Bartók Béla úti épületben minden feltétel adva van ahhoz, hogy a hírnevüket tovább öregbítsék.

Ismét átvészelhetünk mindent

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes szerint bár a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet megviselte az embereket, rendkívül fegyelmezetten betartották a korlátozásokat.

– Sok tanulsága is volt számunkra az elmúlt időszaknak, például a pszichiátriában jól működött a telefonos ellátás,

a betegek rendelés alatt bármikor felhívhattak minket, nem kellett kontaktusba kerülniük senkivel. Ki tudtuk használni az e-recept szolgáltatást is. Ugyanakkor fontos, hogy a járvány következő hullámait is ilyen komolyan vegyük, és akkor ismét átvészelhetünk mindent – jegyezte meg a pszichiáter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!