Sok kicsi sokra megy

Nagy Szilvia [email protected]

Hazánkban sajnos sokan nem gondoskodnak megfelelően állataikról: több tízezer kutya kóborol, a kontroll nélkül szaporodó, gazdátlan macskák száma pedig ennek többszöröse. Az anyagi okok miatti hanyagság, a tudatlanság miatt elmulasztott ivartalanítás, sőt, a szaporítás is nagy méreteket ölt. Ahhoz, hogy gyökeres változás következzen be, országos szintű szemléletváltásra lenne szükség. 

Az állatvédők időről időre felhívják a figyelmet a hét aranyszabályra – a szeretetteljes törődésre, a gondoskodásra, a táplálásra, az ápolásra, a pihenőhely biztosítására, az egészségvédelemre, a mozgásra és a családtervezésre – ami a gazdiknak evidens kellene, hogy legyen. Nem az. Sajnos naponta hallani kályhába vetett, út szélére kidobott kiskutyákról, kismacskákról, betelt menhelyek sanyarú helyzetéről.

Hollandia bezzeg élen jár: az első hely, ahol teljesen eltűntek a kóborkák. A kormány segítségével a szuka ebek hetven százalékát ivartalanították, az orvosi vizsgálatok után minden házi kedvencnek ellenőrizték az oltását. Új törvényeket hoztak, felléptek a szaporítás ellen, kampányokat indítottak. 

A jelenlegi gazdasági helyzetet, sok ember életkörülményét elnézve az északnyugati példa utópisztikus. De sok kicsi sokra megy, és azt sem szabad elfelejteni, hogy amit másokért (embertársainkért, vagy élőlényért) teszünk, mindig visszahat ránk. Nem mellesleg az állattartás tekintetében is igaz a mondás: addig nyújtózkodj, míg a takaród ér.