Sport

2016.12.31. 14:18

Több mint hatszázan vettek részt a szilveszteri futáson

Békéscsabán a városi sportcsarnoknál rendezte meg 2016 utolsó napján a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club az idén immáron huszonkilencedik alkalommal az OTP Szilveszteri Futógálát.

Verasztó Lajos

Szombaton reggel —8 fokos hideg volt a megyeszékhelyen. Ennek ellenére sokan jöttek el a békéscsabai, Békés megyei, sőt a megyehatáron túli sportbarátok közül, hogy elbúcsúztassák a 2016-os évet. Kilenc óra után megérkezett a 88. évét december 7-én betöltő csorvási Greksza Pál is, aki elmondta, hogy az évbúcsúztató rendezvényen már tizenhetedik alkalommal vesz részt.   

Az igazolt sportolók, a bátor amatőrök és az általános iskolások 4621 métert teljesítettek, míg az amatőrök 3421, a családi futás résztvevői és a 60 éven felüli amatőrök 2500 métert tettek meg. A különböző kategóriákban több mint hatszázan álltak rajthoz. Gyomaendrődről mindig sokan képviseltetik magukat a rendezvényen, most Vaszkán Gábor testnevelő vezetésével huszonöt fiatal érkezett a rendezvényre.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kattintson a képre és nézze meg galériánkat! Fotó: Imre György
[/caption]
Az első futam résztvevőit pontban tíz órakor Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, és a klub két kiválósága, az Eb-ezüstérmes Baji Balázs és az olimpiai bronzérmes Márton Anita indította el. Öt perccel később a második futam résztvevőit dr. Ferenczi Attila tanácsnok — a klub elnöke —, és dr. Fábián Ágnes tanácsnok rajtoltatta.

Az amatőr férfiaknál a békéscsabai Varga István tizenegyedszer érkezett elsőként a célba.

Az igazolt férfiaknál a Békéscsabai Atlétikai Club sokszoros magyar bajnoka Gregor László győzött, aki lehajrázta kenyai ellenfelét.  

— Nagy csatában nyertem, sikerült megvédenem a tavalyi elsőségemet. Ez a délelőtti csak az első futásom volt a mai napon, hiszen a Benedek Zsolt team tagjaival együtt éjfélkor rajthoz állunk a horvátországi Varasdon egy utcai futóversenyen, majd másnap kora délután a dubrovniki 10 km-es utcai futóversenyen is elindulunk.  

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kattintson a képre és nézze meg galériánkat! Fotó: Imre György
[/caption]
A két kiváló, olimpikon atléta Baji Balázs és Márton Anita mázas kéznyomatát Prekop János művész tanár segítségével örökítették meg. Ezt követően átadtak az egyes kategóriák legjobbjainak az érmeket és díjakat. Tóth Sándor, a klub ügyvezetője mutatta be az év legeredményesebb békéscsabai atlétáit, akik felsorakoztak a sportcsarnok küzdőterén. A csabai atléták 2016-ban a hazai egyesületek közül a legeredményesebbek voltak, a súlylökő Márton Anita olimpiai bronzérmet, a gátfutó Baji Balázs Európa-bajnoki ezüstöt nyert.

A két kiváló, olimpikon atléta mázas kéznyomatát Prekop János művész tanár segítségével örökítették meg.   

A jó hangulatú ünneplés végén a résztvevők elfogyasztották a négyszáz szeletes tortát, és a pezsgős koccintással zárták a rendezvényt, amelyen így búcsúztak egymástól jövőre veletek ugyanitt.    

Eredmények. Igazolt sportolók. Táv: kb. 4621 m. Nők: 1. Valentina Kaminska (ukrán), 2. Váczi Lili, 3.  Pavuk Tíra (mindkettő Kopp Békéscsabai AC). Férfiak: 1. Gregor László (Kopp Bcs. AC), 2. Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo (kenyai), 3. Tábor Miklós (Kopp Bcs. AC).

Amatőrök. Nők: 1. Ilyés Ildikó, 2. Pintér Kitty, 3. Berényi Flóra (mindhárom Békéscsaba). Férfiak: 1. Varga István (Békéscsaba), 2. Bojtor László, 3. Juhász Krisztián (Békéscsaba).
Igazolt általános iskolások. Lányok: 1. Bese Bettina (Orosháza, Eötvös isk., 2. Zahorán Petra (Békéscsaba, Lencsési isk.), 3. Baka Edina (Gyula, Implom isk.).
Fiúk: 1. Szabó Ádám (Békéscsaba, Evang. isk.), 2. Papp Máté (Gyula, Implom isk.), 3. Veress Barnabás (Békés, dr. Hepp F. isk.). 

Különdíjat kapott a Endrődi Törpék összeállítású általános iskolai trió, amelynek tagjai Vaszkán Bence, Vaszkán Milán, és Karsai Patrik.

A hatvan éven felüli amatőr férfiaknál a békéscsabai Adorján László győzött Latorcai László és Juhász Imre előtt.

Az 50—55 éves férfiaknál Újházi György, az 55—60 éveseknél Such Alex és Nagy Jenő, míg a 61—65 éveseknél Csatári Lajos bizonyult a legjobbnak. A nőknél az 50—55-évesek között Újháziné Éliás Ilona, míg az 55—60 éveseknél Gyenge Erzsébet nyert.

Ugyancsak különdíjban részesült a legidősebb induló, a csorvási Greksza Pál aki 1928-ban született.

A családi futásban a békéscsabai Nagy család nyert, második a gyomaendrődi Szendrei-Szlancsik család, míg harmadik a békéscsabai Priskin család lett. 

Különdíjat kapott a kutyás célba érkezők közül 2500 méteren a Tar család, míg 3421 méteren Ilyés Ildikó.   

A legötletesebb jelmezért Békéscsaba város különdíjat vehette át a Szellemirtók csapata.

Minden futó a beérkezési számával részt vett az ajándéksorsoláson, a fődíjat egy tabletet Andó Mónika nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!